Betalingsanmerkning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En betalingsanmerkning er en registrering i et kredittopplysningsregister til mulige kredittgivere om at en person eller et firma har en ubetalt fordring mot seg. Fordringen kan bety manglende betaling etter en inkassosak, forliksdom, utlegg, lønnstrekk eller er at personen eller foretaket er konkurs. Betalingsanmerkninger vil i de fleste tilfeller sterkt svekke kredittverdigheten, ved en kredittsjekk til både personer og firmaer, slik at det vil være vanskelig å ta opp lån. Anmerkninger vil også sperre individer fra å inngå ulike abonnementer, for eksempel til mobiltelefon, strøm eller kabel-tv. Det kan føre til store problemer for personen det gjelder. Utestående beløp belastes renter i henhold til satsen for morarenter. I 2018 ligger denne prosentsatsen på 8,50%.

Privatpersoner som lurer på om de har aktive betalingsanmerkninger kan kontakte de enkelte inkassobyråene direkte, eller få tilgang til kredittratingbyråene som samler inkassodata fra alle inkassoselskapene.

Både personer og foretak har rett til å bestride et krav før det blir registrert[trenger referanse]. Dette gjøres ved at det skal sendes ut et brev til skyldner med minst 14 dagers frist til å protestere, fra det tidspunktet et kredittopplysningsbyrå har mottatt en betalingsanmerkning til registrering. Kredittopplysningsvirksomheten kan ikke gjøre de innsendte opplysningene søkbare for sine kunder i sine databaser før denne fristen er utløpt. For både private og næring gjelder det at dersom det er fremmet innsigelser som det er grunn til å få vurdert, skal ikke rapportering skje før tvisten er avklart.

Innkreverne som følge av betalingsanmerkningen kan være alt fra et privat inkassobyrå, Statens innkrevingssentral, NAV innkreving, Skatteetaten, lokal skatteoppkrever (kemner) eller politi- og lensmannskontor[1]. Kreditor vil benytte seg av en av disse namsmennene for å drive inn det pengekravet bedriften har mot deg dersom bedriften ikke velger å gjøre det selv[2].

Tall fra kredittbyrået Bisnode er antallet betalingsanmerkninger i 2017 det laveste på fire år. Dette til tross for gjeldsvekst.[3]

Sletting og foreldelse[rediger | rediger kilde]

Når personer og bedrifter betaler kravet i sin helhet tilsier dagens regelverk at anmerkningen skal slettes umiddelbart. Hvis man har råd, er den enkleste løsningen å betale ned kravet direkte. Om det ikke er mulig, går det som regel an å fjerne betalingsanmerkninger ved hjelp av refinansiering - dette ved at man tar opp et nytt lån som gjør at man kan betale ned kravet som forårsaket anmerkningen. En uoppgjort betalingsanmerkning vil derimot foreldes og slettes etter fire år. Dette er avhengig av at kreditor ikke gjenopptar saken og tar den til retten eller tvisterådet når fire år har gått.

Konsekvenser av betalingsanmerkninger[rediger | rediger kilde]

En betalingsanmerkning kan gi konsekvenser i form av avslag på økonomiske tjenester hvor det vurderes som nødvendig å utføre kredittsjekk. Her er noen:

  • Lån og kredittkort
  • Handlekonto/kredittkonto hos butikker
  • Mobilabonnement
  • TV-abonnement
  • Jobb*

*Har kun betydning dersom personen har et økonomiansvar på arbeidsplassen, eller jobben krever sikkerhetsklarering.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Betalingsanmerkninger - Statens innkrevingssentral». www.sismo.no. Besøkt 6. september 2016. 
  2. ^ «Verdt å vite om inkasso og betalingsanmerkninger – Finansportalen». www.finansportalen.no. Besøkt 6. september 2016. 
  3. ^ «Laveste antall betalingsanmerkninger på fire år». 5. mai 2017. Besøkt 15. mai 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]