Folkeslaget ved Leipzig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Folkeslaget ved Leipzig
Konflikt: Den sjette koalisjonskrig
Husaren Völkerschlacht bei Leipzig.jpg
Dato16.19. oktober 1813
StedNær Leipzig
ResultatAvgjørende alliert seier
Stridende parter
Habsburgs flagg Østerrike
Habsburgs flagg Kongeriket Preussen
Russland Det russiske keiserdømme
Sverige Sverige
Kongeriket Sachsens flagg Sachsen
(fra 18. oktober)
Frankrike Det franske keiserdømme
Kommandanter og ledere
Habsburgs flagg Fyrst Schwarzenberg
Preussens flaggFyrst Blücher
Sverige Kronprins Karl Johan
Russland Barcley de Tolly
Russland Grev Benningsen
Frankrike Napoléon Bonaparte
Polen Józef Poniatowski
Sachsens flagg Fredrik August
Styrker
257 000, da svenskene ankom over 300 000177 000
Tap
100 000 døde, sårede og savnede100 000 døde, sårede, savnede og krigsfanger

Folkeslaget ved Leipzig fant sted fra 16. til 19. oktober 1813 ved Leipzig i Sachsen. Det var det viktigste slaget i det som i Tyskland er blitt kjent som frigjøringskrigen mot det franske fremmedherredømmet, og et av de avgjørende slag under Napoleonskrigene.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Napoléon Bonaparte hadde behov for å komme på offensiven igjen etter nederlaget i Russland og i Den spanske selvstendighetskrigen. Samtidig hadde hans fiender samlet seg igjen i det som blir kalt den sjette koalisjonen, bestående av Østerrike, Preussen, Russland, Storbritannia, Sverige, Spania og Portugal, samt en del mindre tyske stater.

Slaget[rediger | rediger kilde]

Franske tropper, sammen med tropper fra de franske lydrikene i Rhinforbundet, kjempet i dette slaget mot den sjette koalisjonen. Midt under slaget, 18. oktober, deserterte hele den saksiske armé og gikk over til koalisjonen. Koalisjonens overlegne styrker tilførte Frankrike et avgjørende nederlag.

Slaget var et av de blodigste av alle slagene under Napoleonskrigene. Mens slag i denne perioden vanligvis hadde tapstall på under 5 %, døde mer enn tredjeparten av soldatene som kjempet ved Leipzig. Av de ca. 400 000 soldater som deltok direkte i kamphandlingene falt ca. 130 000, eller rundt 30 %. Omtrent 600 000 soldater var involvert i slaget og omkringliggende manøvre, hvilket gjorde slaget til det største slaget som hadde stått i Europa før første verdenskrig. På tysk kalles slaget das Völkerschlacht - folkeslaget.

Minnesmerke[rediger | rediger kilde]

I 1913, nøyaktig 100 år senere, ble det oppført et 91 meter høyt Völkerschlachtdenkmal i granitt i Leipzig. Det står der hvor kampene var på sitt mest intense og det største antall soldater falt. Monumentet er et av Leipzigs landemerker og er synlig på lang avstand i det ellers flate landskapet.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Trebuchet.jpgDenne militærhistorierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.