Folkeslagminnesmerket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Völkerschlachtdenkmal (klikk for større versjon)
Krypter med voktere
2012

Folkeslagminnesmerket (Völkerschlachtdenkmal) er et kjempemessig minnesmerke over folkeslaget i Leipzig i 1813 under det som i Tyskland er kjent som Befrielseskrigen, hvor Napoleon ble beseiret av de allierte styrkene fra Østerrike, Preussen, Russland og Sverige. Slaget var det til da største slaget i historien. Monumentet utgjør et markant landemerke som er synlig på lang avstand, og er verdens største minnesmerke. Det ble innviet på hundreårsdagen for slaget i 1913 til minne om alle falne soldater i slaget.

Folkeslagminnesmerket er 91 meter høyt og står der hvor kampene var på sitt mest intense og flest soldater falt. Inne i kuppelen i den såkalte Ruhmeshalle er ryttere i fullstørrelse avbildet. De fire ti meter høye vokterne av de døde skal personifisere de tyske folkedyder: Tapperhet, fasthet i troen, folkekraft og offervillighet.

Figuren på basisen fremstiller erkeengelen Mikael, som ble regnet som vernehelgen av mange soldater.

Bygget er i sin inndeling orientert mot et salomonisk tempel, med forhall, hovedsal og helligdom. Det inneholder også symboler fra frimureriet.

Monumentet har i tidens løp forfalt noe. Særlig fik det hard medfart i 1945, da en gruppe SS-soldater forskanset seg i bygget og måtte drives ut med artilleri. I 2003 ble det påbegynt restaureringsarbeider, som sto ferdige til 200-årsdagen for slaget i 2013. Arbeidene er beregnet å koste 30 millioner euro, eller nesten 300 millioner kroner.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]