Fleetwood

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fleetwood
Fleetwood - Mar 2008 - Marine Hall and Gardens from the Mount.jpg
The Marine Hall og Gardens fra the Mount
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:Wyre
Admin. grevskap:Lancashire
Seremon. grevskap:Lancashire
StatusBy (town)
PostnummerFY7
Retningsnummer01253
Befolkning25 939 (2011)

Fleetwood
53°55′30″N 3°00′54″V

Fleetwood er en by i Lancashire i England. Den ligger på den nordlige spissen av Fylde-halvøya. Byen inngår i distriktet Wyre, men regnes også en del av Stor-Blackpool. I henhold til folketellingen i 2011 hadde byen en befolkning på 25 939 innbyggere.[1]

Byen ble grunnlagt i 1836 av Peter Hesketh Fleetwood, og ble for det meste tegnet ut av Decimus Burton. Den vokste raskt som havneby, og ble senere også kjent som et feriested. I 1960-årene ble fiskeriet i Fleetwood i stor grad ødelagt av torskekrigen mellom Storbritannia og Island. De fleste av byens trålere fisket torsk i Nord-Atlanteren, og tapet av fiskeområdene rammet hardt. Den siste tråleren forlot byen i 1982, og det er nå bare mindre båter som fisker innenskjærs. Det hender at trålere fra andre steder leverer til fiskemarkedet i byen; fiskeforedling er fremdeles en betydelig industri i Fleetwood.

For mange er byen mest kjent som opphavsstedet til halspastillen Fisherman's Friend; den produseres fortsatt der.

Blant severdigheter i byen finner man piren, to fyrtårn og The Mount, en paviljong med klokke. Det finnes også et bymuseum.

Det er fergesamband over elven Wyre til Knott End-on-Sea og til Larne i Nord-Irland. På sommeren er det også fergeavganger til DouglasMan.

Fotballklubben Fleetwood Town FC spiller sine hjemmekamper på stadionet Highbury.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Shaping Your Neighbourhood – Fleetwood Profile» Arkivert 15. april 2014 hos Wayback Machine.. Lancashire County Council.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg Fleetwood hos Wikivoyage