Grand Hotel Hønefoss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Flattum Gjestgiveri)
Hopp til navigering Hopp til søk
Grand Hotel Hønefoss
fløyen fra 1912

Grand Hotel Hønefoss startet som gjestgiveri i 1809 og har siden blitt utvidet til hotell. Hotellet ligger i Stabells gate, mindre enn 100 meter fra gågatesystemet rundt Søndre torv i Hønefoss, i Ringerike kommune.

Da hotellet ble bygget fikk det navnet «Flattum Gjestgiveri», etter eieren Peder Flattum som da eide gården der gjestgiveriet ble opprettet. I 1825 solgte imidlertid Flattum både gården og gjestgiveriet, men til ulike eiere. Ole Lie, som overtok gjestgiveriet, ga det da navnet «Gjestgiveriet på Sydsiden». Da den neste eieren, Ole Helgesen, bygget til sidefløyen i 1857/1858 fikk gjestgiveriet navnet «Jernbanehotellet». På en del av eiendommen lå det før 1868 et gammelt teglverk, men dette ble ekspropriert av NSB i 1862 i forbindelse med byggingen av den nye Randsfjordbanen.

Etter enda flere eierskifter havnet hotellet i Jacob Aabels eneeie i 1909. Han bygget det ut til et moderne hotell med 30 rom. I 1912 rev han fløyen ut mot Stabells gate, der hotellet ligger, og bygde opp en ny i jugendstil. Året etter ble hotellet solgt til Andreas Grinde, som i ettertid markedsførte det under navnet Grand Hotel. Navnet hentet han fra et annet hotell i byen, som han også nylig hadde kjøpt. Dette ble siden nedlagt og den gamle trebygningen, i sveitserstil, overtatt av telegrafen. Bygget, som lå i Telegrafaleen, ble siden kjent som Telegrafbygningen, men er nå revet.

Grand Hotel framstår i dag som nyoppusset og har egen parkeringsplass for sine gjester. Innkjøring er via nedre del av Riperbakken.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]