Riperbakken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Riperbakken
Ryttere på vei opp Riperbakken under Ringerike Grand Prix 2018
Basisdata
LandNorge
KommuneRingerike

Kart
Riperbakken
60°10′01″N 10°15′03″Ø

Riperbakken (1-15, 2-22[1]) er en smal og svært bratt bakke som fører opp til Veienmoen fra Stabells gate i Hønefoss. Bakken starter ved Grand Hotel og ender i Høybyveien på Veienmoen.

Bakken er blant annet kjent fra Ringerike Grand Prix. Den bratteste delen er cirka 350 meter lang og har en stigningsprosent på cirka 20. Like ovenfor Grand Hotel passerer veien under Randsfjordbanen i en undergang. Denne er så smal at større biler ikke kan ferdes der. Strekningen er dessuten stengt for gjennomkjøring av andre enn beboerne i området.

Langs den bratteste delen er det villahusbebyggelse kun langs sørsiden. Lenger opp har bakken, som da flater ut, bebyggelse på begge sider. Der bakken flater ut er det også innkjøring til Helgeshaugen. På toppen ender bakken i Høybyveien som fortsetter over Veienmoen og krysser inn i Ringveien.

Nedre del av bakken ligger innenfor grensene til den gamle bykommunen Hønefoss, men øvre del ligger i tidligere Norderhov kommune. Begge inngikk i den nye storkommunen Ringerike fra 1. januar 1964. Historisk var Riperbakken en del av hovedferdselsåren mellom Drammen og Hønefoss.

Hovedveien til Hallingdal gikk opp den nåværende Riperbakken tidligere. Den er trolig oppkalt etter Knut Olsen Riper (1652-1720), som eide sagbruk og gårdsbruk nær Riperbakken.[2]

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Postens adressesøk - Riperbakken, besøkt 7. desember 2020.
  2. ^ Julehilsen fra Ringerike - Julen 2017 (side 14), besøkt 7. desember 2020.