Flaggskjending

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Brenning av et modifisert amerikansk flagg

Flaggskjending er en handling hvor et flagg, oftest et nasjonalflagg, vansires med overlegg. En slik handling gjøres som regel for å vise avsky mot et lands politikk eller handlinger. Flere land har lover mot flaggskjending, og slike lover kan ofte skille mellom landets egne nasjonalflagg og andre nasjoners flagg.

Flaggskjending utføres for eksempel ved at flagget bilr tilgriset, urinert, spyttet på, brent, skrevet på, skutt på, steinet, tråkket på eller utsatt for lignende handlinger som kan oppfattes krenkende.

Innbyggere i flere muslimske land brente danske og norske flagg i protest mot Jyllands-Postens trykking av Muhammedkarikaturene i 2005.

Brenning av flagg i Norge[rediger | rediger kilde]

13. februar 2003 – like før den USA-ledede invasjonen av Irak – demonsterte Otto JespersenTorsdagsklubben sin motstand mot dette ved at han på slutten av programmet satte fyr på det amerikanske flagget. Dette førte igjen til voldsomt mediaoppstyr. Stuntet på direkten vakte særlig mye kritikk fra konservativt kristent hold, og endte med at både Jespersen og TV2-sjef Kåre Valebrokk ble anmeldt. Etter å ha etterforsket saken, valgte politiet å sikte begge to. I forbindelse med anmeldelsen uttalte Jespersen at «det er mystisk at det er de ytterliggående kristne organisasjonene som er så opptatt av å verne om det amerikanske flagget, samtidig som de ikke nøler med å bombe muslimske land tilbake til steinalderen».[1] Anmeldelsen ble imidlertid henlagt av Riksadvokaten i desember samme år.[2]

17. mai 2007 ble et norsk flagg satt i brann i programmet Torsdag kveld med Steinar SagenNRK1.[3] Dette førte til sterke reaksjoner fra flere seere og fra Kringkastingsrådet.[4] Hendelsen ledet også til politianmeldelse som følge av påstand om flaggskjending.[5]

Straffeloven i Norge ble, etter disse hendelsene, endret i 2008.[6][7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Helge Øgrim, Oliver Orskaug (6. mai 2003). «Jespersen og Valebrokk siktet». Dagbladet. Besøkt 2. oktober 2010. 
  2. ^ «Slipper straff for flaggbrenning». Dagbladet. 17. desember 2003. Besøkt 2. oktober 2010. 
  3. ^ VG Nett: «NRK viste flaggbrenning på 17. mai»
  4. ^ VG Nett: «– Ikke begeistret for flaggbrenning»
  5. ^ VG Nett: «Anmelder Steinar Sagen for flaggskjending»
  6. ^ Flaggbrenning blir tillatt dagbladet.no
  7. ^ Dette er ikke lenger straffbart aftenposten.no


StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.