Fitzrovia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Fitzrovia
Fitzrovia
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Camden og Westminster
Admin. grevskap: Stor-London
Seremon. grevskap: Stor-London
Status Sted i London
Postkode: W1

Fitzrovia er et område i det sentrale London, rett nord for West End i bydelene Camden og City of Westminster. Det finnes ikke noen formelle grenser for området, men det regnes gjerne som avgrenset av Euston Road i nord, Tottenham Court Road i øst, Oxford Street i sør og Great Portland Street eller Portland Place i vest.

Navnet ble innført sent, antagelig i midten av det 20. århundre. Mye av årsaken til dette er at området er nokså obskurt i forhold til Soho i sør og Bloomsbury i øst. På grunn av at det litterære etablissementet begynte å flytte seg over i Fitzrovia innførte man et eget navn, tatt fra den mest kjente puben, Fitzroy Tavern.

Tottenham Road er en av de mindre gatene i Fitzrovia

Den nordlige delen av området ble utviklet i det 18. århundre av Charles Fitzroy, som kjøpte herregården Tottenhall og anla Fitzroy Square. Plassen er en av de mest utpregede deler av den opprinnelige utviklingen, og ble delvis tegnet av Robert Adam. Den sørvestlige delen av Fitzrovia ble utviklet av hertugen av Newcastle som etablerte Oxford Market, nå en del av området rundt Market Place. Innen begynnelsen av det 19. århundre var det tett bebyggelse der. En av hovedveiene gjennom området, Marylebone Passage, hadde blitt kappet av slik at bare en liten del eksisterer i det som nå heter Wells Street.

Store deler av Fitzrovia ble utviklet av mindre jordeiere, hvilket førte til at det ikke var noen enhetlig plan. Det er derfor mange små og uregelmessige veier, til forskjell fra Marylebone og Bloomsbury hvor det var en eller to jordeiere som dominerte og dermed kunne anlegge et mer systematisk veinett.

Den mest synlige bygningen er BT Tower, som er en av Londons høyeste.

Kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Det er fem undergrunnsstasjoner i eller rett ved Fitzrovia: