Filotera

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Filotera
Prinsesse av ptolemeiske Egypt
FødtCa. 315-309 f.Kr.
Egypt
Død282-268 f.Kr.
Egypt
BeskjeftigelseAristokrat Rediger på Wikidata
Embete
EktefelleIngen
FarPtolemaios I av Egypt
MorBerenike I av Egypt
SøskenPtolemaios II Filadelfos
Arsinoe II av Egypt
Ptolemaios Keraunos
BarnIngen
Nasjonalitetoldtidens Makedonia
Annet navnΦιλωτέρα

Filotera (gresk: Φιλωτέρα, født 315/309 f.Kr. - død antagelig etter 282 f.Kr. og før 268 f.Kr.)[1] var en gresk-makedonsk adelskvinne og en gresk-egyptisk prinsesse fra ptolemeerdynastiet i Egypt.

Filotera var en datter av Ptolemaios I Soter og hans andre Berenike I av Egypt.[1] Hun hadde en eldre søster, Arsinoe og en yngre bror, den framtidige konge og farao Ptolemaios II Filadelfos.[2] Fra hennes foreldres tidligere ekteskap hadde Filotera flere halvsøsken både på mors- og farssiden.

Lite er kjent om hennes liv. Filotera døde en gang før Ptolemaios II Filadelfos kom på den ptolemeiske tronen i Egypt og før Arsinoe døde.[1] Det faktum at Filotera døde før sin søster er demonstrert i en hymne skrevet av poeten Kallimakhos fra Kyrene som arbeidet ved Biblioteket i Alexandria. Dette diktet ble skrevet ved Arsinoes død.[1]

Etter at Filotera døde fikk hennes bror Ptolemaios II Filadelfos henne helliggjort som gudinne. Han reiste et tempel for henne i hovedstaden Alexandria. Grekere og egyptere dyrket henne ved siden av Arsinoe i den kult som Filadelfos opprettet for henne.[3] I Louvre i Paris er det bevart en levning av en kultstatue som betegnes som hennes, Heresânkh, prêtresse de «la fille royale Philotera», og er datert til styret til Filadelfos. Se bilde til høyre.

Filadelfos opprettet også en havneby ved Rødehavet som ble kalt for Filotera (dagens moderne by Safaga).[4] Den antikke historikeren Strabon skrev at «Ved siden av er en by som er kalt for Filotera, oppkalt etter søsteren til den andre Ptolemaios; den var grunnlagt av Satyros som ble sendt ut for å undersøke jaktgrunnen for elefanter.»[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d «Philotera», Ptolemaic Genealogy
  2. ^ «Berenice I» Arkivert 5. oktober 2011 hos Wayback Machine., Ptolemaic Genealogy
  3. ^ «Arsinoe II», Ptolemaic Genealogy, fotnote 17
  4. ^ «Philotera» Arkivert 6. oktober 2012 hos Wayback Machine., Maritime Incense Route
  5. ^ Strabon: Geografika, c. 22 CE XVI.iv.4-17