Hopp til innhold

Berenike I av Egypt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Berenike I
Dronning av ptolemeiske Egypt
FødtCa. 340 f.Kr.
Makedonia
Død279-268 f.Kr.
Egypt
BeskjeftigelseGemal Rediger på Wikidata
Embete
Ektefelle1) Filip
2) Ptolemaios I Soter
FarMagas of Macedon
MorAntigone of Macedon
BarnMed Filip:
1) Magas av Kyrene
2) Antigone
3) Theoxena
Med Ptolemaios I:
4) Arsinoe II
5) Filotera
6) Ptolemaios II Filadelfos
NasjonalitetPtolemeiske kongedømme
Annet navnΒερενίκη

Berenike I (gresk: Βερενίκη; født ca. 340 f.Kr., død mellom 279 og 268 f.Kr.) var en gresk-makedonsk som gjennom sitt ekteskap med Ptolemaios I Soter ble den første dronning av ptolemeerdynastiet i Egypt.

Berenike var opprinnelig fra Eordaia i det som i dag er Vest-Makedonia i Hellas. Hun var datter av en lokal makedonsk adelsmann ved navn Magas, som ellers det lite som er kjent om.[1] Hennes mor var Antigone, og hennes bestefar på morsiden var en adelsmann kalt for Kassander, bror av Antipatros, regent for Aleksander den stores rike.[1] Berenike var således niese av den mektige Antipatros.

Første ekteskap

[rediger | rediger kilde]
Profilbilde av Ptolemaios II Filadelfos og hans mor: Berenike I

I 325 f.Kr. ble Berenike gift med en lokal adelsmann og militær offiser ved navn Filip, som det ellers er lite som er kjent om.[1] Filip hadde vært gift tidligere og hadde barn. Med Filip fødte hun en sønn, Magas (samme navn som faren), som ble konge av Kyrenaika i dagens Libya. Hans datter Antigone ble gift med kong Pyrrhos av Epirus (historisk område i nordlige Hellas). Magas dediserte en inskripsjon til seg selv og sin far Filip da han tjente som prest for Apollon.[2] Pyrrhos skal døpte en ny by opp etter Berenike, Berenikis. Filip døde en gang rundt 318 f.Kr.

Andre ekteskap

[rediger | rediger kilde]

Etter at Filip var død reiste Berenike til Egypt sammen med sine barn som hoffdame for sin mors kusine Eurydike som var gift med Ptolemaios I Soter. Ptolemaios var en av Aleksander den stores generaler, og opprettet ptolemeerdynastiet som egyptisk konge. Berenike fikk Ptolemaios' oppmerksomhet og han giftet seg med henne i 317 f.Kr. Den forsmådde Eurydike forlot det ptolemeiske hoffet i Egypt ved et tidspunkt, og var i alle fall i 287 f.Kr. bosatt i Miletos. Berenike fødte to døtre og en sønn med Ptolemaios: Arsinoe II, Filotera og sønnen og arvingen Ptolemaios II Filadelfos.[2]

Ptolemaios II ble anerkjent som sin far arving foran Eurydikes barn. I løpet av sitt styre bygde Ptolemaios II en havn ved Rødehavet og skal ha oppkalt den etter moren. Etter at hun døde forordnet først Ptolemaios II og senere Ptolemaios IV Filopator guddommelige æresbevisninger til henne.[2][3]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b c «Berenice I» Arkivert 5. oktober 2011 hos Wayback Machine., Chris Bennett
  2. ^ a b c «Berenice I» Arkivert 17. mars 2016 hos Wayback Machine., Livius.org
  3. ^ Theokrit fra Syrakus: Idylls xv. & xvii

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Waterfield, Robin (2011): Dividing the Spoils: The War for Alexander the Great’s Empire. New York: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-957392-9.