Hopp til innhold

Festningsplassen (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ytre del av Akershus festning i Oslo: Festningsplassen mot Materialgården og General Glads bolig (Kommandantboligen).
Milorg-fenrik Terje Rollem overtar Akershus festning av Wehrmacht-major Josef Nichterlein 11. mai 1945, få dager etter frigjøringsdagen etter andre verdenskrig i Norge.
Gunnar Jansons «Nasjonalmonumentet for krigens ofre 1940-45» står på Festningsplassen. Det ble avduket i 1970.

Festningsplassen er den vestlige delen av den nordlige delen av Akershus festning i Oslo, avgrenset av Glacisgata i nord, av den gamle bebyggelsen i øst og sør og i vest av Kongens gate.

Historie, bygninger og monument

[rediger | rediger kilde]

Den nåværende formen ble opparbeidet i årene 1820-1880 og er egentlig to plasser: Den nordlige delen («Lilleplassen») til venstre for hovedporten fra Kirkegata med akse øst-vest, og den sørlige delen med akse nord-sør.

Den nordlige delen, Lilleplassen er avgrenset av to ridehus, Festningsporten og Den gamle losjebygningen, av skolebygningen i øst og i sør av brakkebygninger, paradehallen og den søndre delen av plassen. I vest ligger et lite parkanlegg hvor det står en minneplate over offiseren og militærpedagogen Peder Blankenborg Prydz fra 1786.

Den søndre delen, avgrenses av bebyggelsen i øst, i sør av gymnastikklokalet og i vest av Kongen gate. Ved broen over kongens gate står Nasjonalmonumentet for ofrene fra andre verdenskrig, utført av Gunnar Jansson fra 1970.

To viktige historiske begivenheter fra Festningsplassen er flaggskiftet på festningen 9. juni 1905 og overgivelse av festningen til hjemmefronten 11. mai 1945.

Festningsplassen har blitt, og blir fremdeles, benyttet som oppstillingsplass for flere parader gjennom Oslo by. Deriblant Vaktparade til Det kongelige slott med Forsvarets Stabsmusikkorps og påtroppende gardevakt en rekke ganger i sommerhalvåret, deler av Oslos barnetog 17. mai og paraden til Norsk Militær Tattoo.

Plassen er også i bruk til ulike militære seremonier, som feiring av Frigjøringsdagen med kransenedleggelse ved Nasjonalmonumentet og Veterandagen med overrekkelser av utmerkelser.

Historiske oversiktsbilder

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]