Februus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Februus
TrossystemEtruskisk mytologi
ReligionssenterItalia
AspektDød og renselse, lutring
I andre mytologierFebruus (romersk mytologi)

Februus var i henhold til etruskisk mytologi en guden for både død og renselse.[1] Måneden februar har fått sitt navn etter ham.[2] For etruskerne var han også en gud for rikdom (penger/gull) og død, begge forbundet med underverden på samme naturlige vis som en langt bedre kjente romerske gud Pluto.

Renselseritualer[rediger | rediger kilde]

Februus ble en del av romersk mytologi under samme navn, men som en gud hovedsakelig for renselse. For romerne ble han også Febris, guddom for malaria. Febris på latin betyr feber. Disse er muligens forbundet med utsvetting av feber, noe som var betraktet som en prosess med avføring, vasking og renselse.

Februus er muligens navngitt i ære for den langt eldre Februa, (også Februalia og Februatio), en vårfestival med vasking og renselse. Februus' hellige måned var Februarius (av Februa), derav den norske ordet februar, en måned navngitt for en vårlig festivalen for renselse, Februa/februalia, som skjedde den 15. denne måneden. Måneden februar også hellig for Juno, gudinne for ekteskapet, og hun fikk derfor epitet Februata eller Februtis. Navnet Februus i romersk sammenheng er knyttet til februare («å rense») og februae («lutring, renselser»).[3]

Disse våraktivitetene renselsene skjedde på omtrent samme tid som Lupercalia, en romersk festival i ære for faunene, satyrlignende vesener i villmarken, og for ulven som oppfostret Romulus og Remus. I løpet av denne festivalen ble rituelle renselser framført sammen med forsonende ofringer. Grunnet dette sammentreffet har det blitt spekulert i om disse Februus på et eller annet vis var forbundet med faunene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Holleman, A.W.J. (1976): «End and Beginning in the Ancient Roman Year (A Sabine element ?») Arkivert 24. september 2015 hos Wayback Machine. (PDF) i: Revue belge de philologie et d'histoire. Tome 54 fasc. 1,. Antiquite — Oudheid. s. 52-65
  2. ^ Lindemans, Micha F.: «Februus», Encyclopedia Mythica
  3. ^ «Februus», Roman Myth Index