Hopp til innhold

Fargeginst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fargeginst
Nomenklatur
Genista tinctoria
Populærnavn
fargeginst[1]
(grønnris)
Klassifikasjon
RikePlanter
RekkeDekkfrøede planter
KlasseTofrøbladete planter
OrdenErteblomstordenen
FamilieErteblomstfamilien
Miljøvern
Fremmedartslista:[2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

LO — Lav risiko 2023

Økologi
Habitat: enger og beitemark
Utbredelse: opprinnelig fra Europa

Fargeginst (Genista tinctoria), også kjent som grønnris, er en art i ginstslekta i erteblomstfamilien med gule blomster. Busken blir dyrket på grunn av sitt innhold av fargestoffer, som siden gammel tid har blitt brukt til å farge ull og lin gult.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Fargeginst er en busk som blir mellom 20 og 100 centimeter høy. Den blomstrer med gule blomster som sitter i en klase i toppen av skuddene. Blomstene er ensymmetriske med fane, vinger og kjøl, noe som er karakteristisk for blomster i erteblomstfamilien. Fruktene som dannes er belger som inneholder flere frø.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Fargeginst finnes opprinnelig i Mellom- og Sør-Europa og i Vest-Asia, der den vokser på lyngheier. Planta vokser vilt nord til England, Danmark og Polen. I Norge finnes den i Sør-Norge og i Finnmark. I Sør-Norge er den trolig forvillet til naturen fra dyrking. I Finnmark kan den være spredt med hestefôr under andre verdenskrig.

Fargeginst er risikovurdert som en art med lav risiko på fremmedartslista, med et begrenset invasjonspotensial og med ingen kjent økologisk effekt på norsk natur.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 13. april 2023. Besøkt 13. april 2023. 
  2. ^ a b Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (11. august 2023). «Karplanter. Vurdering av økologisk risiko for fargeginst Genista tinctoria som LO for Fastlands-Norge med havområder»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. Besøkt 21. september 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]