Fargeginst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fargeginst
Fargeginst
Vitenskapelig(e)
navn
:
Genista tinctoria
Norsk(e) navn: fargeginst
grønnris
Hører til: ginstslekta,
erteblomstfamilien,
Fabales
Habitat: enger og beitemark
Utbredelse: opprinnelig fra Europa

Fargeginst (Genista tinctoria), også kjent som grønnris, er en art i ginstslekta i erteblomstfamilien med gule blomster. Busken blir dyrket på grunn av sitt innhold av fargestoffer, som siden gammel tid har blitt brukt til å farge ull og lin gult.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Fargeginst er en busk som blir mellom 20 og 100 centimeter høy. Den blomstrer med gule blomster som sitter i en klase i toppen av skuddene. Blomstene er ensymmetriske med fane, vinger og kjøl, noe som er karakteristisk for blomster i erteblomstfamilien. Fruktene som dannes er belger som inneholder flere frø.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Fargeginst finnes opprinnelig i Mellom- og Sør-Europa og i Vest-Asia, der den vokser på lyngheier. Planta vokser vilt nord til England, Danmark og Polen. I Norge finnes den i Sør-Norge og i Finnmark. I Sør-Norge er den trolig forvillet til naturen fra dyrking. I Finnmark kan den være spredt med hestefôr under andre verdenskrig.

Fargeginst er risikovurdert som en art med lav risiko på Artsdatabanken sin fremmedartsliste i 2018, med et begrenset invasjonspotensial og med ingen kjent økologisk effekt på norsk natur.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Emoji u1f33f.svgDenne botanikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.