Fanfiction

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Fanfiction ("fanfic") eller fanfiksjon er tekster og fortellinger som er skrevet av et lesende publikum om allerede etablerte og kjente rollefigurer og historier, særlig fra litteratur og film. Begrepet er engelsk og dannet av ordene fan, «ivrig beundrer» eller «tilhenger», og fiction, «fiksjon» eller «skjønnlitteratur».

Fanfiction er vanligvis skrevet av amatører og ikke offisielt utgitt. Fanfiction-fortellinger kan være nyskrevne historier eller fortsettelser av kjente historier. Noen ganger kan de gi et alternativt forløp til originalhistoriene. Dessuten kan de være et forsøk på å gi nye opplysninger om karakterene og deres verdener. Fanfiction vil som regel ikke bli regnet som fiktiv kanon. Men i noen tilfelle kan fanfiction få en ganske høy status hos publikum og bli det man på engelsk kaller canon.

Noen verk som i betydelig grad har blitt gjort til gjenstand for fanfiction er internasjonale populærkulturelle bestselgere som bøkene om Harry Potter og de amerikanske tv- og filmseriene Lost, Pirates of the Caribbean, Star Wars og Star Trek.

Fanfiction kan noen ganger vekke debatt. Noen forfattere har uttrykt at de ikke liker at fanfiction blir skapt rundt deres karakterer. Men fanfiction blir ikke desto mindre også verdsatt. Noen anser det å skrive fanfiction som en interessant måte en begynnende forfatter kan lære seg sin kunst på.

Mye fanfiction eksisterer på Internett. Buskerud fylkesbibliotek vedlikeholdt tidligere et fanfiction-nettsted hvor ungdom kunne publisere sine historier. Nettstedet inneholdt blant annet mye fanfiction om Harry Potter.

Den mest kjente publiserte fanfiction-romanen i Norge er romanbiografien Alexander av Jan Inge Sørbø, basert på personer i det litterære universet til Alexander Kielland.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]