FIM-92 Stinger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
To soldater forbereder utskytingen av en Stinger-missil montert på skulderen.

FIM-92 Stinger er en passiv infrarød innkommende/søkende luftvernmissil. Den er lett å bære og enkel å operere. Missilen kan skytes fra skulderen av en enkel operatør og bygget for å angripe fly på en avstand av opp til 4800 meter og på en høyde fra 180 meter til 3800 meter. Klassifisert som bakke-til-luft-missil, men kan skytes fra helikopter.

Den blir laget av Raytheon Missile Systems og under lisens av Dornier i Tyskland. Raytheon kaller missilen et MANPADS (Man-Portable Air-Defense System (Bærbart luftvernsystem). Den blir brukt av militæret i USA og mange andre land. Rundt 70 000 raketter har blitt produsert.

Missilen er 1,52 m lang og 70 mm i diameter med 10 mm finner. Den veier 10,1 kg. Stinger blir skutt ut av en liten løftmotor som presser den fra sikker avstand fra operatøren før hovedmotoren, en fast drivstoffs to-stegs motor som akselerer den til høyeste hastighet på 2,2 mach (750 m/s). Sprengladningen er på 3 kg som sprer en mengde små prosjektiler som skytes ut ved hjelp av en lunte som antennes enten ett lite stykke fra målet eller ved anslag.

Under den kalde krigen ble endel Stingermissilerer eksportert til den afganistanske motstandsbevegelsen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]