FIM-92 Stinger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Basisdata
OpphavslandUSA
Produsent(er)General Dynamics
Raytheon
Tekniske data
US Marines gjennomfører skarpskyting av Stinger på Andøya rakettskytefelt i november 2022.

FIM-92 Stinger er et passivt infrarødt innkommende/søkende luftvernmissil. Den er lett å bære og enkel å operere. Missilet kan skytes fra skulderen av en enkel operatør og bygget for å angripe fly på en avstand av opp til 4 800 meter og på en høyde fra 180 meter til 3 800 meter. Klassifisert som bakke-til-luft-missil, men kan skytes fra helikopter.

Det blir laget av Raytheon Missile Systems og under lisens av Dornier i Tyskland. Raytheon kaller missilet et MANPADS (Man-Portable Air-Defense System (Bærbart luftvernsystem). Det blir brukt av militæret i USA og mange andre land. Rundt 70 000 enheter har blitt produsert.

Missilet er 1,52 m langt og 70 mm i diameter med 100 mm finner. Det veier 10,1 kg. Stinger blir skutt ut av en liten løftmotor som presser det fra sikker avstand fra operatøren før hovedmotoren, en fast drivstoffs, to-stegs motor, som akselererer det til høyeste hastighet på 2,2 mach (750 m/s). Sprengladningen er på 3 kg og sprer en mengde små prosjektiler som skytes ut ved hjelp av en lunte som antennes enten ett lite stykke fra målet eller ved anslag.

Under den kalde krigen ble en del Stingermissilerer eksportert til den afganistanske motstandsbevegelsen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]