Hopp til innhold

PGM-11 Redstone

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Redstone skyter opp Freedom 7

PGM-11 Redstone er en amerikansk rakett, som ble først skutt opp i 1953. Den var en direkte etterkommer av den tyske V-2 raketten. Redstone ble brukt i de første testene med atomvåpen på raketter av USA. Den var også kjent som «Redstone MRBM» (medium range ballistic missile), altså en ballistisk missil, og var sist i bruk på 1960-tallet. Modifiserte Redstone-raketter ble kalt Sparta-raketter. Jupiter-rakettene ble utviklet med basis i Redstone.

Atomrakett

[rediger | rediger kilde]

Redstone ble produsert og designet av «Army Ballistic Missile Agency» (ABMA) under ledelse av Wernher von Braun. Den var opprinnelig tenkt som en bakke-til-bakke-rakett for den amerikanske hæren og ble først utplassert i 1958. Redstone-raketter var stasjonert i Vest-Tyskland frem til 1963. De hadde en rekkevidde på opp til 300 km.

Redstone kunne bære enten et 1 eller 3,75 megatonn atomstridshode. Redstone-raketter ble brukt i to atomvåpenprøver fra Johnston Island i Stillehavet i august 1958. Begge sprengningene var på 3,75 megatonn og var de første der atomstridshodet ble avfyrt av en rakett.

En Redstone-rakett ble brukt til å skyte opp den amerikanske satellitten Explorer 1 i januar 1958. Redstone ble også brukt i flere suborbitale ferder i det amerikanske Mercury-programmet:

  • Mercury-Redstone 1. Løftet seg 100 mm
  • Mercury-Redstone 1A. Vellykket ubemannet ferd.
  • Mercury-Redstone 2. Hadde med sjimpansen «Ham» om bord.
  • Mercury-Redstone BD Booster Development – siste test før bemannede ferder.
  • Mercury-Redstone 3 (Freedom 7). Første amerikaner i verdensrommet Alan Shepard.
  • Mercury-Redstone 4 (Liberty Bell 7). Andre amerikaner i verdensrommet "Gus" Grissom.

Produksjonen av Redstone-raketter ble stoppet i 1961, og raketten ble erstattet av Pershing i arsenalet til den amerikanske hæren. Sent på 1960-tallet ble en serie av overflødige og modifiserte Redstone MRBM-raketter skutt opp i Australia som del av et militært testprogram. En av disse rakettene skjøt opp Australias første satellitt Wresat i 1967. Denne serien med australsk-modifiserte Redstone-raketter ble kalt for Sparta-raketter.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]