FC Sheriff Tiraspol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sheriff Tiraspol
Fotballklubben Sheriff
(ФК Шериф Тирасполь)
Stiftet 1997
Hjemmebane Sheriff Stadion,
Tiraspol
Kapasitet 14 300
Liga Divizia Naţională
Moldovsk nasjonaldivisjon
Annet 2009/10:
Tok gull i serien
Administrasjon
Hovedtrener Leonid Koutchouk
Kit left arm blackline.png Kit body.png Kit right arm blackline.png
Kit shorts.svg
Kit socks.svg
Hjemmedrakt
Kit left arm.png Kit body thinyellowsides.png Kit right arm.png
Kit shorts.svg
Kit socks.svg
Bortedrakt
Sheriff Stadion, klubbens hjemmebane.

FC Sheriff Tiraspol (kyrillisk: ФК Шериф Тирасполь) er en moldovsk fotballklubb fra byen Tiraspol. Klubben ble grunnlagt i 1997 og de har dominert moldovsk fotball siden tusenårsskiftet. Laget spiller sine hjemmekamper på Sheriff Stadion, som har en tilskuerkapasitet på 14 300. Laget blir ofte kalt FC Sheriff for å ikke blandes sammen med byrival FC Tiraspol.

Bare et år etter grunnleggelsen i 1997 spilte Sheriff sin første sesong i Moldovsk nasjonaldivisjon, den øverste divisjonen i Moldova. De spilte seg til en fjerdeplass, og siden den gang har det bare gått veien. I den påfølgende sesongen tok de sølv bak Zimbru Chişinău, bare ett fattig poeng fra gull. En sesong senere, i 2000/01, tok de imidlertid hevn og slo Zimbru Chişinău med ett poeng. Dermed kunne de innkassere sitt første seriegull, og siden den gang har de vunnet serien hele ti ganger på rad, siste gang i 2009/10. Klubben har vunnet cupen sju ganger, første gang i 1999.

Sheriff var det første moldovske laget som kjøpte spillere fra Brasil og Afrika, og parallelt med klubbens dominans i den hjemlige serien, har de deltatt i Mesterligaen. Der har de blitt slått ut i andre kvalifiseringsrunde hver gang frem til 2009/10, hvor de da vant 2–0 over Inter Turku. I tredje kvalifiseringsrunde gikk de videre på bortemål med 1–1 etter et utligningsmål fire minutter på overtid mot Slavia Praha. I playoffrunden ble de imidlertid slått ut av greske Olympiakos med 0–3 sammenlagt, men de gikk da direkte inn i Europaligaens gruppespill. Klubben tok totalt fem poeng, men gikk ikke videre med sin tredjeplass. De tok én seier, spilte to uavgjorte og de resterende tre kampene endte med tap. Seieren kom hjemme over nederlandske Twente og var dermed deres største internasjonale bragd.

Sesongen 2010/11 endte med sølv i serien, ni poeng bak Dacia Chişinău. I mesterligaen nådde Sheriff playoffrunden igjen, etter å ha slått henholdsvis Dinamo Tirana fra Albania og kroatiske Dinamo Zagreb på veien. I playoffrunden tapte de imidlertid klart for sveitsiske Basel, med 0–4 sammenlagt. I Europaligaens gruppespill endte de på sisteplass i gruppen med 5 poeng, men de påførte gruppevinner Dynamo Kiev sitt eneste tap med 2–0 hjemme på Sheriff Stadion.

Spillerstallen[rediger | rediger kilde]

Nr. Land Navn
Keepere
1. Moldova Stanislav Namaşco
12. Moldova Dmitri Stajila
25. Moldova Alexandru Melenciuc
Forsvarsspillere
2. Brasil Sergio da Costa
5. Georgia Vazha Tarkhnishvili
15. Hviterussland Igor Karpovich
18. Romania Constantin Arbănaş
20. Moldova Rustam Tsynya
24. Togo Abdoul-Gafar Mamah
28. Brasil José Nadson Ferreira
Midtbanespillere
4. Moldova Andrei Verbetchi
 
7. Moldova Andrei Corneencov
10. Russland Aleksandr Erokhin
14. Burkina Faso Benjamin Balima
17. Burkina Faso Florent Rouamba
19. Moldova Victor Truhanov
22. Argentina Luis Antonio Rodríguez
27. Moldova Vitalie Bulat
Angrepsspillere
3. Serbia Vladimir Volkov
8. Moldova Constantin Mandricenco
9. Brasil Jymmy Dougllas França
11. Moldova Alexandr Suvorov
21. Senegal Amath Diedhiou
88. Russland Aleksej Kuchuk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]