FC Barcelona B

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Barcelona B
Futbol Club Barcelona "B"
Nettsidehttp://www.fcbarcelona.com/football/barca-b
Idrettsgren(er)Fotball
HjemmebaneEstadi Johan Cruyff,
Barcelona,
Spania
Kapasitet6 000
Liga1ª RFEF – Gruppe 2 (2022–2023)
LandSpania
StedBarcelona
Annet9.-plass i 2021–22 1ª RFEF – Gruppe 2
Administrasjon
StyrelederSpanias flagg Jordi Casals
HovedtrenerSpanias flagg Rafael Márquez
Hjemmedrakt
Bortedrakt
Infoboks sist oppdatert:
24. oktober 2022

Futbol Club Barcelona B, også kalt Barça B, er en spansk fotballklubb fra byen Barcelona i Spania. Barça B er reservelaget til den katalanske storklubben FC Barcelona. En rekke profilerte spillere startet sin karriere i Barça B før de tok steget videre til førstelaget.

Historie[rediger | rediger kilde]

Barça Atlètic ble grunnlagt i 1970 av daværende klubbpresident Agustí Montal jr. Grunnleggelsen av klubben kom som et resultat av sammenslåingen mellom FC Barcelona del Club Deportivo Condal og Atlètic Catalunya. Barça Atlètic ble i hovedsak opprettet for unge spillere som ikke figurerte på det høyeste nivået. Laget deltok i en del uoffisielle turneringer. I 1991 ble klubben omdøpt til Barcelona B, eller Barça Atlètic som den ofte kalles.

I dag er Barça Atlètic fremdeles klubbens reservelag og linken mellom ungdomsakademiet og førstelaget. Til tross for å være et reservelag anses Barça Atlètic som en profesjonell klubb på et forholdsvis høyt nivå. Spillerne på laget må holde en viss standard, og trenerne må inneha kompetanse rundt klubbens verdier og mål.

En rekke profilerte spillere startet sin karriere i Barça Atlètic før de etterhvert tok steget videre til større utfordringer. Eksempler er tidligere, og nåværende spillere som Francisco José Carrasco, Ramón Calderé, Guillermo Amor, Albert Ferrer, Josep Guardiola, Sergi Barjuán, Víctor Valdés, Andrés Iniesta, Iván de la Peña, Carles Puyol, Gerard Piqué, Gerard López og Xavi Hernández. I tillegg har spillere som Nayim, Luis García, Albert Luque, Sergio García de la Fuente og Cesc Fàbregas hatt sine forbindelser i Barça Atlètic.

Den siste høytprofilerte stjernen som har høstet erfaring i Barça Atlètic er argentineren Lionel Messi. Han regnes i dag for å være verdens beste fotballspiller, men debuterte på førstelaget så sent som i sesongen 2004/2005. Den gang under trener Frank Rijkaard.

Barça Atlètic spiller sine kamper på Mini Estadi, FC Barcelonas forholdsvis lille treningsstadion. Mini Estadi har en kapasitet på om lag 15.000 tilskuere.

Barça Atlètic ble trent av tidligere legende Luis Enrique. Han klarte å ta laget til Liga Adelante i 2010. I sin første sesong i Liga Adelante, overrasket Barça Atlètic alle og tok en sterk tredjeplass. I utgangspunktet skulle de ha spilt kvalifisering for opprykk til Liga BBVA, men laget på syvendeplass fikk plassen istedenfor fordi det er en regel som sier at reservelag ikke kan rykke opp til den øverste divisjonen i Spania. I deres 2010/2011-sesong i Liga Adelante, var det mange spillere som tok nivået og overrasket. Av nøkkelspillerne var det Andreu Fontàs, Martin Montoya, Thiago Alcantara og broren Rafa Alcantara, samt Nolito og Jonathan Soriano som utmerket seg. Fontàs og Thiago ble i forkant av 2011/2012-sesongen belønnet med å bli forfremmet til klubbens førstelag, mens Nolito ble solgt til Benfica der han fikk umiddelbar suksess, med flere nettkjenninger og imponerende spill mot Manchester United i Mesterligaen. Martin Montoya ble overraskende nok nylig tatt ut til Spanias landslagstropp av landslagstreneren Vicente del Bosque.

Den tidligere treneren til Barça Atlètic var den tidligere høytprofilerte Barcelona-spilleren Eusebio Sacristán, og han har blant annet 204 kamper og 14 mål for førstelaget i perioden 1988-1995. I denne sesongen har det også dukket opp en ny potensiell storstjerne, og mange har store forventninger til han. Alejandro Grimaldo heter han, og han fikk sin debut i Liga Adelante i en alder av 15 år. Sacristán er nå trener i Roma.[1]

Spillerstall[rediger | rediger kilde]

Oppdatert 10. oktober 2023. [2]

Nr. Posisjon Spiller
1 Spanias flagg K Ander Astralaga
2 Spanias flagg F Trilli
3 Spanias flagg F Gerard Martín
6 Spanias flagg MB Marc Casadó
7 Spanias flagg A Ángel Alarcón
8 Spanias flagg MB Moha Moukhliss (på lån fra Andorra)
9 Spanias flagg A Diego Percan
10 Spanias flagg MB Aleix Garrido
11 Spanias flagg MB Fermín López
Nr. Posisjon Spiller
13 Spanias flagg K Marc Vidal (på lån fra Andorra)
14 Bolivias flagg A Jaume Cuéllar (på lån fra Lugo)
15 Senegals flagg F Mikayil Faye
19 Spanias flagg A Pau Víctor (på lån fra Girona)
20 Spanias flagg MB Unai Hernández
21 Tysklands flagg MB Noah Darvich
22 Spanias flagg MB Biel Vicens
23 Spanias flagg F Pelayo Fernández

Utlånte spillere[rediger | rediger kilde]

Nr. Posisjon Spiller
3 Marokkos flagg F Chadi Riad (hos Real Betis til 30. juni 2024)
11 Spanias flagg A Estanis Pedrola (hos Sampdoria til 30. juni 2024)
18 Spanias flagg MB Pablo Torre (hos Girona til 30. juni 2024)
Nr. Posisjon Spiller
Spanias flagg F Álex Valle (hos Levante til 30. juni 2024)
Spanias flagg F Rubén Cantero (hos Calahorra til 30. juni 2024)
Guineas flagg A Mamadou Saïdou Bah (hos Badajoz til 30. juni 2024)

Liste over managere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]