FC Barcelona B

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Barcelona B
Futbol Club Barcelona "B"
Barcelona B
Stiftet12. juni 1970; 52 år siden (1970-06-12)
Nettsidehttp://www.fcbarcelona.com/football/barca-b
Idrettsgren(er)FotballRediger på Wikidata
HjemmebaneEstadi Johan Cruyff,
Barcelona,
Spania
Kapasitet6 000
Liga1ª RFEF – Gruppe 2 (2022–2023)
LandSpania
StedBarcelona
Annet9.-plass i 2021–22 1ª RFEF – Gruppe 2
Administrasjon
StyrelederSpania Jordi Casals
HovedtrenerSpania Rafael Márquez
Kit left arm.png Kit body fcbarcelona2021f.png Kit right arm.png
Kit shorts shorts.png
Kit socks fcbarcelona2021f.png
Hjemmedrakt
Kit left arm fcbarcelona1920a.png Kit body fcbarcelona1920a.png Kit right arm fcbarcelona1920a.png
Kit shorts shorts.png
Kit socks fcbarcelona1920a.png
Bortedrakt
Infoboks sist oppdatert:
24. oktober 2022

Futbol Club Barcelona B, også kalt Barça B, er en spansk fotballklubb fra byen Barcelona i Spania. Barça B er reservelaget til den katalanske storklubben FC Barcelona. En rekke profilerte spillere startet sin karriere i Barça B før de tok steget videre til førstelaget.

Historie[rediger | rediger kilde]

Barça Atlètic ble grunnlagt i 1970 av daværende klubbpresident Agustí Montal jr. Grunnleggelsen av klubben kom som et resultat av sammenslåingen mellom FC Barcelona del Club Deportivo Condal og Atlètic Catalunya. Barça Atlètic ble i hovedsak opprettet for unge spillere som ikke figurerte på det høyeste nivået. Laget deltok i en del uoffisielle turneringer. I 1991 ble klubben omdøpt til Barcelona B, eller Barça Atlètic som den ofte kalles.

I dag er Barça Atlètic fremdeles klubbens reservelag og linken mellom ungdomsakademiet og førstelaget. Til tross for å være et reservelag anses Barça Atlètic som en profesjonell klubb på et forholdsvis høyt nivå. Spillerne på laget må holde en viss standard, og trenerne må inneha kompetanse rundt klubbens verdier og mål.

En rekke profilerte spillere startet sin karriere i Barça Atlètic før de etterhvert tok steget videre til større utfordringer. Eksempler er tidligere, og nåværende spillere som Francisco José Carrasco, Ramón Calderé, Guillermo Amor, Albert Ferrer, Josep Guardiola, Sergi Barjuán, Víctor Valdés, Andrés Iniesta, Iván de la Peña, Carles Puyol, Gerard Piqué, Gerard López og Xavi Hernández. I tillegg har spillere som Nayim, Luis García, Albert Luque, Sergio García de la Fuente og Cesc Fàbregas hatt sine forbindelser i Barça Atlètic.

Den siste høytprofilerte stjernen som har høstet erfaring i Barça Atlètic er argentineren Lionel Messi. Han regnes i dag for å være verdens beste fotballspiller, men debuterte på førstelaget så sent som i sesongen 2004/2005. Den gang under trener Frank Rijkaard.

Barça Atlètic spiller sine kamper på Mini Estadi, FC Barcelonas forholdsvis lille treningsstadion. Mini Estadi har en kapasitet på om lag 15.000 tilskuere.

Barça Atlètic ble trent av tidligere legende Luis Enrique. Han klarte å ta laget til Liga Adelante i 2010. I sin første sesong i Liga Adelante, overrasket Barça Atlètic alle og tok en sterk tredjeplass. I utgangspunktet skulle de ha spilt kvalifisering for opprykk til Liga BBVA, men laget på syvendeplass fikk plassen istedenfor fordi det er en regel som sier at reservelag ikke kan rykke opp til den øverste divisjonen i Spania. I deres 2010/2011-sesong i Liga Adelante, var det mange spillere som tok nivået og overrasket. Av nøkkelspillerne var det Andreu Fontàs, Martin Montoya, Thiago Alcantara og broren Rafa Alcantara, samt Nolito og Jonathan Soriano som utmerket seg. Fontàs og Thiago ble i forkant av 2011/2012-sesongen belønnet med å bli forfremmet til klubbens førstelag, mens Nolito ble solgt til Benfica der han fikk umiddelbar suksess, med flere nettkjenninger og imponerende spill mot Manchester United i Mesterligaen. Martin Montoya ble overraskende nok nylig tatt ut til Spanias landslagstropp av landslagstreneren Vicente del Bosque.

Den tidligere treneren til Barça Atlètic var den tidligere høytprofilerte Barcelona-spilleren Eusebio Sacristán, og han har blant annet 204 kamper og 14 mål for førstelaget i perioden 1988-1995. I denne sesongen har det også dukket opp en ny potensiell storstjerne, og mange har store forventninger til han. Alejandro Grimaldo heter han, og han fikk sin debut i Liga Adelante i en alder av 15 år. Sacristán er nå trener i Roma.[1]

Spillerstall[rediger | rediger kilde]

Oppdatert 24. oktober 2022. [2]

Nr. Posisjon Spiller
1 Spania K Arnau Tenas
2 Spania F Sergi Rosanas
3 Marokko F Chadi Riad
4 Spania MB Marc Casadó
5 Spania F Álex Zalaya
6 Senegal F Alpha Diounkou (på lån fra Granada)
7 Marokko A Zacarías Ghailan
8 Spania MB Álvaro Sanz
9 Spania A Roberto Fernández (på lån fra Málaga)
10 Spania MB Antonio Aranda
11 Spania A Estanis Pedrola
12 Argentina F Román Vega (på lån fra Argentinos Juniors)
Nr. Posisjon Spiller
13 Spania K Nil Ruiz
14 Tyrkia MB Emre Demir
15 Spania F Álvaro Núñez
16 Spania A Fabio Blanco
17 Colombia A Juanda Fuentes
18 Spania MB Pablo Torre
19 Spania MB Txus Alba
20 Spania MB Luismi Cruz (på lån fra Sevilla)
21 Spania MB Àlex Carbonell
22 Spania F Alejandro Balde
23 Spania F Pelayo Fernández
Japan A Hiroki Abe

Utlånte spillere[rediger | rediger kilde]

Nr. Posisjon Spiller
17 Brasil A Gustavo Maia (hos Internacional til 31. desember 2022)
20 Marokko A Abde Ezzalzouli (hos Osasuna til 30. juni 2023)
Nr. Posisjon Spiller
Spania MB Álex Collado (hos Elche til 30. juni 2023)

Liste over managere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]