Hopp til innhold

Solsteinen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Solsteinen (Piedra del Sol) er en av de mest berømte kunstgjenstandene fra aztekerne i det førkolumbiske Mexico.
For å lese om den norrøne navigeringskrystallen, se solstein

Solsteinen, etter spansk Piedra del Sol, på engelsk også ofte kalt Aztec calendar stone («Den aztekiske kalendersteinen»), er en stor skulptur som ble laget av aztekerne i det førkolumbiske Mexico. Den er rikt dekorert med aztekiske skrifttegn og symboler i et sirkelrundt mønster hugget ut i relieff på en plan flate. Steinen er av basalt, 3,7 meter bred og veier 24 tonn. En er ikke sikker på hva alle detaljer i motivet betyr, men det viser blant annet aztekerkalenderen. Solsteinen ble trolig først og fremst brukt som seremonielt alter, blant annet for aztekernes menneskeofringer (sacrificio gladiatorio), og ikke som astrologisk og astronomisk kart.

Skulpturen ble gjenoppdaget da en skulle reparere Mexico bys katedral (Catedral Metropolitana de la Asunción de María) ved Plaza de la Constitución, det sentrale torget i byen, i 1790. Katedralen ble reist på 1500-tallet rundt en kirke som var bygd på ruinene etter det aztekiske hovedtemplet Templo Mayor som de spanske erobrerne ødela i 1521. I dag befinner Solsteinen seg i Mexicos nasjonalmuseum for antropologi (Museo Nacional de Antropología) i Mexico by.

Solsteinen er ofte brukt som symbol på meksikansk kultur og identitet, og tegningen blir kopiert i ulike varianter i moderne meksikansk folkekunst.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]