Kake

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Fødselsdagskake»)
Gulrotkake

Kake er på norsk et samlebegrep for en rekke typer matretter, hovedsakelig bakverk og konditorvarer. I alminnelig forståelse er kake en konditorvare som vanligvis brukes som festmat eller dessert.

En kake består som regel av grunnelementer som mel, melk, sukker, smør og egg, og ut ifra dette kan man blande inn nesten hva som helst. Kaker finnes i en rekke varianter, for eksempel bløtkake (kremkake eller marsipankake, som er en bløtkake med marsipanlokk), kransekake, sjokoladekake, eplekake eller krokankake.

Bursdagskake

Kaker blir gjerne brukt til servering ved selskapeligheter, og det er tradisjon i Norge under fødselsdager å servere bløtkake, gjerne med jubilantens navn, alder, eller en bursdagshilsen påskrevet. Påskriften kan stå sammen med pynt, som marsipanroser, eller små kakelys.

Pepperkaker

Feiring av jul er tradisjonelt knyttet til god mat, og julebaksten består også tradisjonelt av kakebakst. Julekaker for eksempel en gjærbakst, mens sandkaker, og pepperkaker er tradisjonelle småkaker.

Mens kake på norsk er et romslig begrep som kan innbefatte mange forskjellige bakverk og konditorvarer har andre språk mer avgrensede betydninger. Kake er for eksempel ikke synonymt med amerikansk cake, da dette hovedsakelig innbefatter bløtkakevarianter, mens andre kaker der klassifiseres som f.eks. cookies, pies, shortbreads eller brownies.

Kake i andre former[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Cakes – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata
  • (en) Cake – galleri av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata