Fåresopper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fåresopper
Nomenklatur
Albatrellus
Samuel Frederick Gray, 1821
Populærnavn
Fåresopper
Klassifikasjon
RikeSopper
DivisjonStilksporesopper
UnderdivisjonHymeniesopper
KlasseEkte hymeniesopper
OrdenKremleordenen
FamilieAlbatrellaceae
Økologi
Antall arter: 23
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: global
Inndelt i

Fåresopper (Albatrellus) er en slekt i soppriket med hymeniet i porer under hatten. I Norge er fåresopp den mest kjente arten i denne soppslekten, og er den eneste av de seks artene som er registrert hos oss som regnes som matsopp.[1]

Fåresoppene kan minne litt om store piggsopper, men hatten har nesten glatt underside, fullt av ørsmå hull kalt porer. Fruktlegemene dannes på bakken.

Arter i Norge[rediger | rediger kilde]

Gulporet fåresopp (Xanthoporus syringae) regnes ikke lenger til slekten fåresopper, til tross for likhetstrekk i form og utseende.

I Norge danner sopper i slekten fruktlegemer i perioden august til november fra Sør-Norge og nordover til Beiarn, med et belagt funn helt nord-øst i Pasvik i Finnmark.[2]

De to mest kjente soppene i slekten er fåresoppen og franskbrødsoppen. De er nokså like, og kan lett forveksles med hverandre. Hattene hos fruktlegemene av fåresopp er hvite som unge til gulgrå med alderen. Fargen kan bidra til å skille den fra franskbrødsopp da den er mer rødgul. Likevel er det fargen ved trykk og skade som er mest avslørende. Når det skrapes eller trykkes på porelaget hos de to soppene vil fåresoppen anløpe sitrongult, mens franskbrødsoppen går mot rødgul. For å være helt sikker kan man bruke varme, da fåresoppen blir gul ved oppvarming, men det skjer ikke med franskbrødsoppen.

Lammesopp (Albatrellus citrinus) danner mykorrhiza med gran, både i kalkgranskog og kalkfuruskog med innslag av gran.[3] Den er vurdert som «sårbar» i Norsk rødliste for arter for 2021 fordi den har en begrenset utbredelse, knyttet til kalkområdet omkring Oslofjorden nord til Mjøsa.[3] Lokalt innenfor utbredelsesområdet er den ikke sjelden på kalken i Grenland, i området omkring Eikeren til Mjøndalen og på Ringerike og Hadeland. Her kan den ofte forekomme i store hekseringer.[3] Det er i alt 80 kjente lokaliteter i Norge.[3]

Grønn fåresopp (Albatrellus cristatus) danner mykorrhiza med eik, i tørr lågurteikeskog, gjerne på sandholdig substrat.[4] Arten opptrer i en bred stripe langs kysten fra omkring Bamble og Drangedal til Søgne, med tyngdepunkt i Aust-Agder. Arten har nesten hele sin norsk-nordiske bestand i eikeskogssonen langs kysten av Sørlandet.[4] Ut over det er det i Norden bare noen få forekomster i området rundt Skåne til Blekinge, men den er ikke kjent fra Danmark.[4] Arten er kjent fra 70 lokaliter og vurderes som «sårbar» i Norsk rødliste for arter 2021.

Furufåresopp (A. subrubescens) danner mykorrhiza med furu.[5] Arten forekommer særlig i tørr, lavrik, eldre sandfuruskog, men også i lågurtfuruskog, lågurtolivinfuruskog og i blant i berglendt bærlyngskog eller lavfuruskog med tynn humus Den er lokalt ikke sjelden i sandfuruskog nord-vest i Gudbrandsdalen og i enkelte fjordlier i Møre og Romsdal.[5] Arten ser ut til å ha et europeisk tyngdepunkt i Fennoskandia, men har også en del funn fra Østerrike og Nord-Italia, foruten at den også forekommer i Nord-Amerika.[5]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Liste over slektens arter[rediger | rediger kilde]

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ifølge Artsdatabanken. Ifølge Catalogue of Life er denne arten et synonym for Laeticutis cristata

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gro Gulden & Per Marstad (2018). Soppboka (1 utg.). Oslo: Cappelen Dam. s. 324. ISBN 978-82-02-58144-2. 
  2. ^ «Fåresopper i artskart». Artsdatabanken. Arkivert fra originalen 21. februar 2022. Besøkt 25. januar 2023. 
  3. ^ a b c d Brandrud TE, Bendiksen E, Blaalid R, Hofton TH, Jordal JB, Nordén J, Nordén B og Wollan AK (24.11.2021). Sopper: Vurdering av lammesopp Albatrellus citrinus for Norge. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken.
  4. ^ a b c Brandrud TE, Bendiksen E, Blaalid R, Hofton TH, Jordal JB, Nordén J, Nordén B og Wollan AK (24.11.2021). Sopper: Vurdering av grønn fåresopp Albatrellus cristatus for Norge. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken.
  5. ^ a b c Brandrud TE, Bendiksen E, Blaalid R, Hofton TH, Jordal JB, Nordén J, Nordén B og Wollan AK (24.11.2021). Sopper: Vurdering av furufåresopp Albatrellus subrubescens for Norge. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken.
  6. ^ Catalogue of Life Checklist 2022-07-12 doi:10.48580/dfpz

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]