Extol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Extol
OpphavBekkestua i Bærum
Periode19932007, 2012-
SjangerDeath metal
Thrash metal
Hardcore punk
Aktive år1993
PlateselskapEndtime Productions
Solid State Records
Avalon. Furthermore
Century Media
Indie Recordings
Facedown Records
Nettstedhttp://extolofficial.com/
Medlemmer
Ole Børud
Peter Espevoll
David Husvik
Tidligere medlemmer
Christer Espevoll
Eystein Holm
Emil Nikolaisen
John Robert Mjåland
Tor Magne Glidje
Ole Halvard Sveen
Andre forhold

Extol er et norsk, kristent heavy metal-band fra Bekkestua i Bærum, etablert i 1993 og oppløst i 2007. De ble offisielt gjenforent høsten 2012, da bestående av medlemmene Ole Børud, Peter Espevoll og David Husvik.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Extol ble startet av David Husvik (Trommer) og Christer Espevoll (Gitar og Vokal) på rommet til Husvik. David og Christer var på denne tiden 16 år gamle. I 1994 fikk de vokalist, Peter Espevoll som da var 14 år. Senere på året startet Eystein Holm som bassist rett før deres første gig. Emil Nikolaisen startet som andregitarist i 1995.

I 1996, spilte Extol inn split-albumet Northern Lights, som ble utgitt av det australske plateselskapet Rowe Productions. Senere på året ble Embraced innspilt. Dette var en 3 sangers demo og ble gitt ut i 1997. Etter hvert ble Emil Nikolaisen erstattet med Ole Børud. Nikolaisen ønsket heller å satse på sitt andre band, Royal. I 1998 fikk Extol platekontrakt med svenske Endtime Productions der de spilte inn deres første fullengde, Burial, spilt inn i 1998.

Året etter ble EP-en Mesmerized sluppet ut. Denne EP-en inneholdt tre industrielle remixer av sanger fra Burial, bl.a. sangen «Burial» og «Renhetens Elv», i tillegg til tre uutgitte sanger. Samme år ble Eystein erstattet av Tor Magne Glidjebass. Senere spilte de inn fullengden Undeceived som er bandets – til nå – hardeste album. Etter dette sa Ole Børud takk og farvel, og sluttet i bandet. Dette førte til at Tor Magne gikk over til gitar og John Robert Mjåland startet som bassist. I 2001 ble en ny EP spilt inn, Paralysis. Denne EP-en ble bare sluppet ut i Sverige. Den inneholdt bl.a. en coverlåt av «Shadow of Death» av Believer, som bandet så på som veldig god inspirasjon. Etter Paralysis, valgte Tor Magne å forlate bandet til fordel for hans andre prosjekt, Ganglion, og Ole Børud var tilbake i bandet. Etter at Undeceived ble gitt ut, var platekontrakten med Endtime Productions utgått, og Extol skrev under for Century Media i 2002. Deres tredje fullengder, Synergy, som ble gitt ut i 2003, inneholdt en enda mer Believer-inspirert musikk. Musikken på dette albumet minnet enda mer om Thrash Metalen til Believer.

I juni 2004, forlot Ole Børud og Christer Espevoll Extol for å «bruke tid og energi på andre ting». De ble erstattet av to medlem av Lengsel, Tor Magne Glidje og Ole Halvard Sveen.

I 2005 ble The Blueprint Dives eller Blueprint gitt ut. Bandet ble dette året blant annet nominert til Spellemannprisen for beste norske metalplate og til beste nykommer i det anerkjente metall-magasinet Metal Hammer's Golden Globe Awards. Extol annonserte 9. august 2007 på sin MySpace-side at bandet har tatt en pause, og at de er usikre på om bandet noensinne kommer sammen igjen. Ole Halvard Sveen, Tor Magne Glidje og John Robert Mjåland startet høsten 2007 progressiv metal-bandet Mantric.

Høsten 2012 meddelte Extol at de produserte en dokumentar om bandet, samtidig som de spilte inn et nytt album. Det ble da kjent for allmennheten at Extol var tilbake, på et tidspunkt hvor de egentlig hadde jobbet sammen i ett år. I forbindelse med produksjonen av dokumentaren startet Extol en crowdfundingkampanje hvor de fikk inn over $ 27 000.[1] 23. april, sluttet en tidagers nedtelling på Facebook, annonserte Extol at den nye platen Extol skulle utgis, i Norge, 21.6.2013. I forbindelse med annonseringen ble sangen Open the Gates delt med offentligheten. (en) Open the GatesYouTube. Det finnes også en forlytt til den nye utgivelsen Extol. (en) Forlytt ExtolYouTube.

Sommeren 2014 spilte Extol tre eksklusive konserter på festivaler i Norge og Sverige. Bandet ble på disse konsertene hjulpet av Ole Vistnes og Marcus Bertilsson på henholdsvis bass og gitar.[2] Extol var fredag 4.7.2014 hovednummer på Skjærgårdsgospel, hvor de spilte sanger fra alle deres utgivelser.

Sideprosjekter[rediger | rediger kilde]

Sveen, Glidje og Mjåland utgjør bandet Lengsel, som er et kristent black metal-band. Bandet har gitt ut Solace med Endtime Productions og The Kiss - The Hope hos Whirlwind Recordings. David Husvik spiller også i Absurd2 som blir betegnet som psycho thrash metal. Absurd2 har gitt ut en EP med Endtime Productions med samme navn. Husvik spiller også i metalbandet Twisted Into Form og har nå også et lovsangsband som heter Aperture, sammen med Peter Espevoll. De har foreløpig gitt ut en miniplate, Salvage. Tidligere medlem, Ole Børud er nå igang med et soloprosjekt, som baserer seg mest på Funk og Soul. Han har tidligere hatt et to-manns death metal-band, Schaliach som har gitt ut en fullengder, Sonrise. Schaliach bidro også med en sang, Purple Filter, til Endtime Productions compilation, In the shadows of death. Purle Filter er også med i remastered-versjonen av Sonrise. (Merk. ikke Sunrise.)

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Nåværende
  • Ole Børud – Bass, gitar, vokal (1996–2000) (2001–2004) (2012-)
  • Peter Espevoll – Vokalist (1993–2007) (2012-)
  • David Husvik – Trommer (1993–2007) (2012-)
Konsertmusikere
Tidligere

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]