Eustace Chapuys

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Eustace Chapuys (14891556) tjenestegjorde som keiserlig ambassadør i England fra 1529 og til 1545, og han er mest kjent for sin omfattende og detaljert korrespondanse.

Han var født i Annecy i Savoia og begynte på Universitetet i Torino i 1507 og ble der i minst åtte år. I 1517 ble han en funksjonær ved Genova bispedømme og etterpå tjenestegjorde under hertugen av Savoia og Charles III av Bourbon-Montpensier. I 1527 gikk i tjeneste hos Karl V av det tysk-romerske rike.

Etter å ha gått til Savoia som ambassadør dro han til England i september 1529 for å overta stilling som fastboende ambassadør der for Íñigo López de Mendoza y Zúñiga, en stilling som hadde vært ganske ustadig besatt siden Louis de Flandres, herre av Praet, hadde trukket hæren tilbake i 1525. Chapuys’ juridiske bakgrunn gjorde ham til en ideell kandidat for å forsvare Henrik VIII av Englands hustru Katarina av Aragón (som var tante til keiser Karl V) mot de juridiske sakene som historikerne har kalt for «skillsmissekrisen» og som til slutt førte til at England avviste pavens autoritet og indirekte innførte reformasjonen i England. Chapuys' forsøk på å overvinne de engelske intrigene mot Katarina feilet og kon Henrik giftet seg med Anne Boleyn. Katarina døde i januar 1536.

Chapuys ble værende som fastboende ambassadør i England fram til mai 1545 (unntatt et kortvarig avbrudd da han var i Antwerpen). Han ba da om bli løst fra sin stilling grunnet økende sykdom, men kun etter å ha introdusert sin etterfølger, François van der Delft, for keiseren ble han tillatt å slutte. Senere bodde Chapuys i Leuven i dagens Belgia hvor han opprettet et gymnas, Collège de Savoie, for lovende studenter fra sitt innfødte Savoia.

Chapuys opptrer også som en figur i William Shakespeares skuespill Henrik VIII under navnet Capucius. Han er en betydelig figur i Robert Bolts skuespill A Man for All Seasons, men rollen er fjernet fra filmversjonen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lunitz, Martin (1988): Diplomatie und Diplomaten im 16. Jahrhundert (Hartung-Gorre Verlag, Konstanz)