Eumaeini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eumaeini
Eumaeus atala
Nomenklatur
Eumaeini
Doubleday, 1847
Populærnavn
stjertvinger
Hører til
stjertvinger, Lycaeninae,
glansvinger,
dagsommerfugler
Økologi
Antall arter: ca. 1150
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Amerika, Asia, Europa
Inndelt i

Eumaeini er en artsrik og noe uoversiktlig delgruppe av glansvingene som tilhører underfamilien stjertvinger (Theclinae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

De mange artene i denne gruppen varierer mye i størrelse og utseende. Hos de fleste er vingene litt kantete, og bakvingen ender i en stjert, men denne mangler hos en god del arter. Oversiden er ofte metallisk blå, men kan være brun. En god del arter er skinnende grønne på undersiden, noe som ellers er en forholdsvis uvanlig farge hos sommerfugler.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever gjerne på ulike busker og løvtrær.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

De aller fleste artene lever i Sør- og Mellom-Amerika, men en del er i Nord-Amerika og noen få har spredt seg til Asia og Europa.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Atlides halesus
Arawacus aetolus
Satyrium pruni

Hundrevis av søramerikanske arter som i dag blir plassert i denne gruppen, ble tidligere ført til slekten Thecla (som ikke er i nær slekt med Eumaeini). Denne ble brukt som en "sekk" for å plassere artene i denne artsrike og lite oversiktlige gruppen inntil man kom fram til en holdbar klassifikasjon. I eldre litteratur vil disse derfor stå som Thecla-arter, mens slekten Thecla i dag er redusert til bare tre arter. Det gjenstår mange problemer som trenger å avklares når det gjelder klassifikasjonen til denne gruppen, så den nedenstående inndelingen vil trolig bli endret i framtida. (Den følger [1] Brower, A.V.Z. (2007): Tree of life web service, Eumaeini)

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]