Etara museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 42°48′34″N 25°20′54″Ø

Vannmøllen fra ca 1780.

Etara museum (Mal:Lang-bg, arkitektur-etnografsk kompleks „Etar“, vanligvis referert til som Етъра, Etara) er et friluftsmuseum nord for byen Gabrovo sentralt i Bulgaria. Det ligger på den nordlige siden av Bulgarka naturpark, mellom parken og Gabrovo.

Museet presenterer bulgarske skikker, kultur og håndverk. Det strekker seg over et område på 7 hektar og inneholder totalt 50 objekter, inkludert vann-installasjoner og hus med verksted og håndverkere. Museet mål er å formidle arkitektur, levekår og økonomi i Gabrovo og regionen.

Oppbygging av museet startet i 1963. Karadzheyka vannmølle, som sto på stedet, var oppført ca 1780. Den ble restaurert og andre bygninger kom til slik at museumsområdet står fram som en tradisjonell landsby. Museet ble åpnet i 1964, og proklamert som nasjonalpark i 1967, og som et kulturminne i 1971.

Parken har typiske bulgarske hus fra den nasjonale vekkelsestiden på 1800-tallet. Huset er på to etasjer, med karnapper, klokketårn og vakker dekor. Lokalbefolkningen viser om lag tyve ulike håndverk fra området - med håndverktøy og i samsvar med gamle tradisjoner - treskjæring, pottemaker, kobberslager, salmaker, osv. I parken er det mange restauranter hvor turister kan smake lokal bulgarsk mat. Det kommer besøkende fra hele verden året rundt. Den kristne høytiden påske markeres i parken, og på palmesøndag er publikumsbesøket særlig stort.

Sokolski Klosteret ligger noen kilometer unna Etar.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]