Hopp til innhold

Pottemaker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pottemaker i arbeid
Tradisjonelt pottemakerverktøy på et marked i Tyskland.

En pottemaker eller keramiker er en håndverker som lager gjenstander i leire. Pottemakerfaget er et av verdens eldste håndverk.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det er funnet brente leirformer i Lilleasia som er laget ca. 6.500 år f.Kr. Dette er den eldste kjente keramikken. I Kina ble det utviklet forskjellige former for glasur på steingods som ble brent i store vedovner ca. 500 f.Kr. Kineserne videreutviklet dette til teknikker for fremstilling av porselen.

I Norge har keramikk blitt brukt siden yngre steinalder. I folkevandringstiden var det svært mange dyktige pottemakere i Norge. Fra rundt år 400-550 e.Kr. virker det å ha eksistert flere håndverksmiljø som laget keramikk, spesielt på Sørlandet og Vestlandet. På midten av 500-tallet tok imidlertid produksjonen slutt, uten at arkeologer har funnet ut hvorfor.[1]

I dag[rediger | rediger kilde]

I Norge er i dag utdannelsen til dette yrket innen utdanningsprogrammet Design og håndverk, og heter keramikerfaget. Utdanningen innebærer ett års skolegang og tre år i lære i bedrift. Første skoleåret er Vg1 Design og håndverk. Utdanningen fører frem til svennebrev og mesterbrev som keramiker.

Landsforbundet for næringsdrivende keramikere heter nå Norske Keramikere (tidligere Landsforbundet for Pottemakere).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norgeshistorie.no, Per Ditlef Fredriksen, «Handverket som forsvann». Hentet 23. nov. 2016 fra http://www.norgeshistorie.no/folkevandringstid/teknologi-og-okonomi/0606-handverket-som-forsvann.html.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]