Et skrik i mørket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Et skrik i mørket
orig. A Cry in the Dark
Generell informasjon
SjangerDrama
Prod.landAustralia
Utgivelsesår4. november 1988 (Aus)
11. november 1988 (USA)
18. mai 1989 (Norge)
Lengde121 min.
Aldersgrense10 år (1989) (Norge)
Bak kamera
RegissørFred Schepisi
ManusforfatterRobert Caswell
Fred Schepisi
ProdusentMenahem Golan
Yoram Globus
Verity Lambert
KomponistBruce Smeaton
SjeffotografIan Baker
KlipperJill Bilcock
Foran kamera
MedvirkendeMeryl Streep
Sam Neill
Eksterne lenker

Et skrik i mørket (originaltittel: Evil Angels, også kjent under tittelen A Cry in the Dark) er en australsk dramafilm fra 1988 regissert av Fred Schepisi. Hovedrollene spilles av Meryl Streep og Sam Neill. Filmen er basert på en sann historie som utspant seg i Australia på starten av 1980-tallet (Forsvinningen av Azaria Chamberlain).

Meryl Streep ble tildelt prisen for beste kvinnelige skuespiller ved Filmfestivalen i Cannes for sin rolleprestasjon i filmen.

Handling[rediger | rediger kilde]

Familien Chamberlain er på campingferie i den australske outback. Om kvelden gjør de i stand til grillparty og den lille jentungen sover alene i et telt. Plutselig hører de voksne et skrik og mor Lindy løper mot teltet med barnet. I det hun når teltet får hun et glimt av en dingo som forsvinner. Til sin forskrekkelse oppdager hun at barnet er borte og en desperat leteaksjon begynner. Moren mener babyen ble tatt av en dingo, men etter en stund begynner det å gå rykter om at hun selv drepte den. En lang dragkamp mellom henne og rettsvesenet starter og deler av befolkningen vender henne ryggen. Det faktum at paret er Syvendedagsadventister blir brukt mot dem og enkelte går så langt som å hevde at barnets død var ledd i en religiøs offerseremoni. Saken får en voldsom pressedekning. Etter syv års fengsling blir hun frikjent.

Filmen gjengir dramaet, og drøfter også detaljer og fakta som omga den oppsiktsvekkende saken.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Anmelderne

Et skrik i mørket ble godt mottatt av anmelderne og har fått å mye som 90% på Rotten Tomatoes (juni 2001).[1] Den amerikanske filmkritikeren Roger Ebert gav den tre av fire stjerner.[2]

Dagbladets anmelder gav den terningkast fem.[3] Aftenpostens anmelder beskrev den som en sterk film med gode rolleprestasjoner.[4]

Publikum

Den innbrakte 3 millioner australske dollar i Austalia[5] og nesten $7 millioner i USA. Produksjonskostnadene var på ca $15 millioner.[6]

Priser

Meryl Streep vant prisen for beste skuespillerinne ved Filmfestivalen i Cannes. Hun vant en tilsvarende pris ved Australian Film Institute Award, samt en New York Film Critics Circle Award. Hun ble i tillegg nominert til Oscar for rollen. Sam Neill vant prisen for beste mannlige hvovedrolle ved Australian Film Institute Award. Filmen ble kåret til beste film, beste regi og beste manus ved Australian Film Institute Award. Det kan eller nevnes at filmen ble nominert til Gullpalmen og fire Golden Globe.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Det fantes verken lik, våpen eller et klart motiv i saken. Forhold i drapssaken mot Lindy og Michael Chamberlain var ikke nok til å felle dem. Men andre faktorer spilte inn: Fordommer mot parets religiøse overbevisning. Mangelfulle rettsmedisinske rapporter som ble tatt for god fisk. Og et massehysteri som utviklet seg til en heksejakt.

Først i 2012 fastslo australsk rett at barnet ble drept av en dingo.[7]

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bryson, John. Evil Angels. Ringwood, Australia: Penguin Books, 1985 (first edition). ISBN 0-670-80993-4.
  • Chamberlain, Lindy. Through My Eyes: Lindy Chamberlain, An Autobiography. Melbourne, Australia: William Heinemann, 1990. ISBN 0-85561-331-9.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]