Outback

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Utsikt over sandsletter og saltsletter mot Mount Connor i det sentrale Australia
Et turistskilt i Yalgoo i Vest-Australia
For den australske filmen, se Nattens jegere.

Outback er et begrep som viser til Australias enorme, fjerntliggende og tørre indre. «The outback» brukes vanligvis om steder som relativt sett er mer fjerntliggende enn områdene som kalles «the bush», som på folkemunne viser til hvilket som helst område utenfor de store byområdene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den tidligste europeiske utforskningen av Australias indre var sporadisk, ettersom fokus var på de tilgjengelige og fruktbare områdene ved kysten. De første som klarte å gjennomføre en vellykket kryssing av Blue Mountains vest for Sydney var en ekspedisjon ledet av Gregory Blaxland i 1813, 25 år etter at kolonien ble etablert. Senere forsøkte mange å følge elvene som rant mot vest for å finne et «innlandshav», men alle elvene viste seg å renne til Murray og Darling, som snur sørover. Fra 1858 til 1861 ledet John McDouall Stuart seks ekspedisjoner nordover fra Adelaide, noe som kulminerte med at de nådde nordkysten av Australia.

Telegrafledningen Overland Telegraph ble bygget på 1870-tallet langs ruten som ble brukt av Stuart, som hadde funnet tilstrekkelig med vann for å forsyne de nødvendige stasjonene langs ledningen.

Utforskningen av outback fortsatte fram til 1950-tallet, da Len Beadell utforsket og gransket området, samt bygde mange veier for kjernefysiske våpentester ved Emu Field og Maralinga og rakettester ved Woomera Prohibited Area. Området utforskes fremdeles med henblikk på å finne mineralforekomster.

Begrepet «outback» i trykt form ble første gang brukt i Australia i 1869, og forfatteren viste helt klart til «vest for Wagga Wagga», en by i delstaten New South Wales.[1]

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Mineralleting ved Lightning Ridge

På grunn av sin størrelse har området stor verdi som beiteland for sauer og kveg, og dette er en betydelig næring i store deler av «the outback». I nyere tid har også turismen blitt betydelig. Gruvedrift er også en svært viktig næringsvei i dette enorme og tynt befolkede området. Ettersom det ikke har vært hverken fjelldannelse eller isbreer siden perm (i mange områder siden kambrium), så er området svært rikt på jern, aluminium, mangan og uran, og også store forekomster av gull, nikkel, bly og sink. Blant de største gruvene og gruveområdene i outback er opalfeltene ved Coober Pedy, Lightning Ridge og White Cliffs, metaller ved Broken Hill, Tennant Creek, Olympic Dam og Challenger Mine. I Vest-Australia er Argyle diamantgruve i Kimberley verdens største produsent av naturlige diamanter. I Pilbara-regionen utvinnes storparten av Australias jernmalm og området har også en av verdens største mangangruver.

Helsevesen[rediger | rediger kilde]

Et skilt på Eyre Highway som viser til at en strekning av veien kan brukes som flystripe for RFDS.

Royal Flying Doctor Service startet i 1928 og hjelper mennesker som bor i Australias outback. I tidligere tider betød sykdom og alvorlige skader ofte døden på grunn av mangel på skikkelige medisinske fasiliteter og utdannet personell.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Coupe, Sheena (red.), Frontier Country - Australias Outback Heritage, del 1, Weldon Russell Publishing, Willoughby 1989, ISBN 1-875202-01-3, S.36 ff