Eriocrania salopiella

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eriocrania salopiella
mine i bjørkeblad
Nomenklatur
Eriocrania salopiella
(Stainton, 1854)
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamiliePurpurmøll
SlektEriocrania
Økologi
Habitat: fuktige områder med bjørk
Utbredelse: Europa

Eriocrania salopiella er en sommerfugl som tilhører den familien purpurmøll (Eriocraniidae). Den er funnet spredt i Sør-Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 9–12 mm), purpurfarget møll med bronseaktige flekker. Arten er nokså lett å kjenne på at forvingene er avrundede med ganske små, gylne flekker. Antennene er godt over halvparten så lange som forvingen. Hode og forkropp er kledt med grågule, oppstående hår. Forvingen, som er forholdsvis bred og avrundet, er purpurfarget med tallrike, små flekker av gylne skjell. Det er en stor, trekantet, gyllen flekk ved bakkanten litt utenfor midten, denne når nesten fram til midten av vingen. Vingefrynsene langs forvingen er gråbrune, bortsett fra ved den lyse flekken der de er gule, de på bakvingen gråaktige bortsett fra den innerste halvdelen av bakkanten der de er hvite. Bakvingen er brunaktig med noe purpurglans ytterst. Larven er hvitaktig med lysbrunt hode.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Som de fleste purpurmøll er denne arten knyttet til bjørk (Betula spp.). Den foretrekker dunbjørk (Betula pubescens). Den finnes helst nær bjørker som vokser på litt fuktige steder. De voksne sommerfuglene flyr i solskinn fra slutten av april til midten av mai. Larven, som utvikler seg i mai–juni, gnager ut en flekkmine som begynner ved bladets midtnerve.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt over nordlige, vestlige og østlige Europa. I Norge er funnet spredt nord til Sør-Trøndelag.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bengtsson, B.Å., Palmqvist, G. og Johansson, R. (2008) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar – säckspinnare. Side 57–72. ISBN 978-91-88506-60-3
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Eriocrania salopiella på UK moths: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]