Erik Borge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Erik Borge (født 22. oktober 1924 i Kristiania, død 11. mai 2008)[1] var en norsk filmmann, mest kjent som adm.dir og kunstnerisk leder for Norsk Film A/S gjennom tre tiår.[2]

Under den andre verdenskrig var han kvartermester i Marinen og han deltok aktivt i destruksjonen av miner i Kirkenes i 1945. Etter krigen ble han engasjert av det svenske filminstituttet og studerte hos Arne Sucksdorff i Stockholm, samt en kortere periode ved New York University i 1947. Tilbake i Oslo var Borge med på oppstarten av ABC-Film i 1950, der han regisserte en rekke kortfilmer, blant disse den prisbelønte filmen "Nedfall" – senere regnet som Norges første frie, kunstneriske kortfilm. I ABC-film regisserte han også spillefilmen "Trost i taklampa" etter Alf Prøysens roman, og sto som norsk produsent av Knut Hamsuns "Sult" med danske Henning Carlsen som regissør. I 1964 var han blant "De 44" som boikottet norsk filmpolitikk, og etter en kort og intens strid rundt lederskapet av Norsk Film A/S ble Borge utnevnt til selskapets adm.dir. og kunstneriske leder. Under Borges ledelse produserte Norsk Film A/S ca. 75 spillefilmer, og etter sin avgang i 1984 og frem til 1991 fungerte han som konsulent i selskapet. Sammen med Axel Helgeland startet han så produksjonsselskapet Northern Lights Productions, som var aktivt i perioden 1991-2002. I 1989 mottok Borge Amanda-festivalens ærespris i Haugesund.

Premier[rediger | rediger kilde]

Verk[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Erik Borge i Store norske leksikon
  2. ^ Se profil på Internet Movie Database

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)