Erasmus-programmet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Erasmus-studenter fra fem ulike land samlet i Groningen i Nederland

Erasmus-programmet er et utvekslingsprogram for studenter i EU-området og EØS-området. Programmet ble etablert i 1987. Det har som målsetting å støtte oppbygging av høyere utdanning og gjøre Europa til et attraktivt område for høyere utdanning. Studenter kan få støtte til å studere i en annet land enn hjemlandet.

Erasmus+ ble vedtatt i 2013 som navnet på programmets versjon for perioden 2014–2020.[1]

Deltakelse[rediger | rediger kilde]

I studieåret 2006/2007 var det 160 000 studenter og 26 000 lærere som deltok i programmet, og bevilgningene var 450 millioner euro. Dette året kom om lag 2 500 utenlandske studenter til Norge, og ca. 1 250 norske studenter deltok i Erasmus-programmet, noe som var en nedgang fra tidligere år, da det gjerne var 1 500 norske studenter som tilbrakte et semester i et annet europeisk land. Det er ikke bare den norske deltakelsen som har gått ned, også Spania, Irland, Malta, Kypros, Danmark, Finland og Island har hatt færre studenter de siste årene, mens Tyskland, Nederland og Sverige har hatt stagnasjon i deltakelsen. Det er imidlertid økt deltakelse fra land i tidligere Øst-Europa, så det totale antallet holder seg. Tyskland sender flest deltakere på Erasmus-programmet, hele 24 000 studenter deltar årlig, mens Spania mottar flest, over 27 000.

Man må ha ett års studiebakgrunn for å kunne søke på et Erasmusopphold. Også lærere ved institusjoner innen høyere utdanning kan delta i opplegget.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Programmet er oppkalt etter Erasmus fra Rotterdam, en lærd humanist på 1500-tallet. Samtidig er ERASMUS et backronym fra EuRopean community Action Scheme for the Mobility of University Students.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Europaportalen (20. desember 2013). «Erasmus+ endelig vedtatt i EU». Regjeringen.no (norsk). Besøkt 3. august 2020. 
  2. ^ «What's in a name? History of the Erasmus Programme». Arkivert fra originalen 4. april 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]