Murtagh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Murtagh er en figur fra Christopher Paolinis fantasytrilogi Arven. Murtagh er en mystisk ung gutt, noen år eldre enn hovedpersonen Eragon.

Han møter Eragon etter å ha fulgt etter han, Saphira Safira og Brom en god stund. Murtagh er ikke særlig åpen om fortiden sin og hvem han er, men til tross for det så utvikler han og Eragon et vennskap. Eragon får senere vite at Murtagh er sønn av Morzan som var Galbatorix tidligere venn og «tjener».

Etter å ha bli satt i fengsel da de (Eragon, Murtagh, Saphira or Arya) kommer til Varden, forteller Murtagh om sitt liv til Eragon og vi får vite at han har hatt et veldig tungt og trist liv. Han har et arr på ryggen (i filmen er det på siden) som han fikk av sin far, Morzan som unge. I fylla kastet Morzan et sverd (Zar'roc) og merket sønnen for livet. Det var så vidt Murtagh overlevde. Når Morzan blir drept av Brom og moren Selena senere dør, tar Galbatorix seg av Murtagh. I en alder av 18 rømmer han fra den onde kongen med vennen sin Tornac (som blir drept av Galbatorix' soldater). Murtagh døper hesten sin Tornac etter han.

Rolle i Den Eldste (Eldest)[rediger | rediger kilde]

I oppfølgeren av Den Eldste blir Murtagh kidnappet av Tvillingene og antatt død av Eragon og Arya. Mens Eragon sørger (ikke særlig lenge) blir Murtagh ført tilbake til Kong Galbatorix hvor han blir torturert for ulydigheten sin. Under oppholdet klekker et av de siste eggene for han. Dette er ett rødt egg og den vesle dragen får navnet Thorn. Dermed er Murtagh en ny dragerytter. Både han og Thorn blir tvunget til å sverge troskap til Galbatorix på det gamle språket fordi den onde kongen vet deres virkelige navn.

Mot slutten av Den Eldste ankommer Murtagh på Thorn Slaget på De Brennende Slettene, og går i kamp mot Eragon og Safira etter å ha drept dvergkongen Hrothgar. Dragene slåss i luften, men det ender med at Eragon vil slåss mot denne ukjente rytteren på bakken. Eragon blir slått lett av den andre dragerytteren som han fremdeles ikke vet er Murtagh, men når han følger med på bevegelsene til rytteren av den røde dragen så kjenner han de igjen. Han hopper frem og drar av hjelmen Murtagh har på seg og blir sjokkert over synet. Her forteller Murtagh hva som er skjedd og at han ble tvunget til dette. Samtidig lurer Eragon på hvordan Murtagh kan ha så mye krefter uten å bli en smule sliten og fremdeles være menneske.

Mens de prater så ser de begge at Eragon's fetter, Roran Garrowsson sniker seg mot Tvillingene som også har ankommet slagsmarken. Når Eragon skal til å yte noen ord som vil få han vekk fra faren så stopper Murtagh han og lar Roran drepe Tvillingene fordi de moret seg med å torturere han under oppholdet hos Galbatorix. Eragon tilbyr å drepe Murtagh og Thorn og avslutte troskapen deres til Galbatorix, men dette går han ikke med på. Når Murtagh skal til å ta med Eragon og Saphira tilbake til Kongen, trygler Eragon om å ikke gjøre det. Etter å ha tenkt seg om litt viser Murtagh at ikke er helt ond og lar dem gå. Men før han reiser tar han Eragon's sverd, zar'roc og sier at Morzan's sverd er hans arv og ikke Morzan's yngste sønn. Det viser seg så at Murtagh og Eragon er brødre, men Eragon nekter å tro det så Murtagh gjentar det hele på det gamle språket (man kan ikke lyve da). Det er derimot usikkert om Eragon faktisk er Morzan's sønn, men det er klart at de har samme mor, Selena. Selv om man ikke kan lyve på det gamle språket så betyr det ikke at det er sant. Murtagh kan ha fått vite dette av Galbatorix, men Kongen kan ha løyet til han og fått han til å tro på dette at Morzan er Eragon's far. Murtagh møter earagon i den 3 boka brisingr. Der prøver Eragon å overtale Murtagh til å forandre sitt ordentlige navn. Hvis murtag klarer det vil han bli befrid, eller hvis galbotriks dør vil murtag være fri. Murtagh er ikke broren til Eragon men halvbroren. Brom er den ordentlige faren til eragon

Viktige eiendeler[rediger | rediger kilde]

  • Tornac (en grå stridshest (hingst) Murtagh fikk når han var føll og som betyr mye for han)
  • Halvhåndssverd
  • Bue
  • Zar'roc (som han tar fra Eragon i Den Eldste)
  • Thorn (den røde dragen som klekker for han i Den Eldste)

Personlighet[rediger | rediger kilde]

En veldig sjarmerende og sterk personlighet. På grunn av en tung oppvekst og hatet av alle som kjenner han igjen har Murtagh måtte lære å ta vare på seg selv. Han kan komme ut som selvsentrert for noen, men med en oppvekst som han har bak seg så må han ta vare på seg selv. Han er sterk og når han øvelses fekter med Eragon under reisen deres så klarer ingen av dem å slå den andre. Begge er så likestilte det går an å bli. Han redder også Eragon flere ganger og selv om det oppstår krangler mellom de to så bygges det et dypt vennskap imellom dem. Murtagh er veldig tolerant, men kan lett bli småirritabel på Eragon. Kanskje en av de mest populære figurene i bøkene, mye på grunn av personligheten og en av de figurene som har dybde.

Filmen Eragon[rediger | rediger kilde]

I filmen basert på Eragon som hadde verdenspremiere den 15. Desember 2006, var det den 22 år gamle amerikaneren Garrett Hedlund som hadde rollen som Murtagh. Utseende messig og skuespillfremførelsen hans ble veldig godt tatt imot av fansen av boka og var en av de folk mener var mest lik figuren sin i boka. Men skuffende nok fikk Murtagh bare en liten rolle i filmen i forhold til det han har i boka. Så det er store ønsker om en extended version av filmen nå, der slettede scener blir satt inn.