Hopp til innhold

Er vi her ennå?

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Åpningen av utstillingen i Galleri IKM i Oslo, april 2013.
Foto: Alvin Christie / Oslo Museum
Kunstner Helle Storvik, som tok initiativet til prosjektet, fotografert under åpningen i april 2013.
Foto: Mette Møller Mork / Oslo Museum

Er vi her ennå? er et kunstprosjekt og en utstilling laget i 2012 av Helle Storvik, Åslaug Krokann Berg, Rune Johansen og Mari Boine. Prosjektet består av fotografier tatt av Storvik, Johansen og Boine, videokunst laget av Storvik og Berg, en lydinstallasjon laget av Storvik, en 50 minutter lang dokumentarfilm om samisk kultur og historie i Vesterålen, samt en 12 minutter lang film der Helle Storvik forteller om bakgrunnen for prosjektet.

Kunstprosjektet har bakgrunn i at billedkunstner Helle Storvik, opprinnelig fra Stokmarknes i Vesterålen, i voksen alder fikk vite at hun hadde samiske aner. Anslagsvis 20-25 % av dagens befolkning i Vesterålen har samiske røtter. Sammen med Irene Persen arrangerte de fire kunstnerne i 2010 fire sammenkomster i Vesterålen der Boine og Persen holdt intimkonserter og kunstnerne inviterte bygdefolket til samtaler om den samiske kulturen. Kunstnerne intervjuet også flere personer i Vesterålen om den samiske kulturen og historien i distriktet, og de besøkte flere steder i området der det fantes tufter og spor etter samisk historie. Alt ble filmet, og opptakene ble satt sammen til dokumentarfilmen med samme navn som kunstprosjektet.

Navnet til prosjektet er inspirert av heftet De er her ennå, om samisk historie i Vesterålen, skrevet av lokalhistoriker Johan Borgos i 1999.

Visninger

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata