Videokunst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Videokunst er en kunstform basert på levende bilder og kan sammenstille video og/eller lyd. Kunsten bør ikke misforstås som TV eller kino. Videokunst dukket opp som fenomen på 60 og 70-tallet, og er i stadig bruk spesielt som en del av kunstinstallasjoner. Fenomenet datakunst er oppstått senere, og selv om det er nært beslektet så er produksjonsmidlene og tildels virkemidlene forskjellige. Utøvere av videokunst som en performance blir av og til omtalt som VJ (Video jockey), som er en visuell variant av en DJ (Disc jockey).

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Videokunst har blitt navngitt etter video bånd, som ble brukt i kunstformens barndom, men før det var prinsipper allerede kjent fra arbeider med film. Med senere endringer i teknologi ble det vanlig å bruke digitalisert video og harddiskopptak, og ikke minst har DVD blitt bruk i stadig økende grad som formidlingsmedium. Selv om det finnes opplagte paralleller og relasjoner mellom mediene så er ikke videokunst film.

En av de viktigste forskjellene mellom videokunst og kinovist film er at kunstformen bruke andre konvensjoner enn de som definerer filmens uttrykksform. Videokunst trenger ikke skuespillere, den kan være uten dialog og forteller eller gjenkjennbart tema. Svært ofte mangler underholdningsmomentet, og det kan være formidling av en stemning eller følelse som er det drivende. Distinksjonen er viktig for den trekker et skille mellom videokunst og kinofilm og også avant garde-film og kortfilm. Kanskje den enkleste definisjonen er at en kinofilms mål er å underholde, mens videokunst kan være mer sammensatt, fra å utforske grensene i kunstarten (Peter CampusDouble Vision) eller ved å angripe observatørens forventninger slik den er formet av konvensjonell kinofilm (Joan JonasOrganic Honey's Vertical Roll).

Videokunstnere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]