Kystbjørkemåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Epirrita dilutata)
Hopp til navigering Hopp til søk
Kystbjørkemåler
Kystbjørkemåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Epirrita dilutata
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Norsk(e) navn: kystbjørkemåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Målere
Slekt: Epirrita
Habitat: skog, hager og parker
Utbredelse: Sør-Norge. Europa.

Kystbjørkemåler (Epirrita dilutata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae) .

Kystbjørkemåler er registrert i de fleste områder av Sør-Norge. Den er meget lik den vanligere arten fjellbjørkemåler (Epirrita autumnata), og man må gjerne undersøke hannenes kjønnsorganer for å skille artene med sikkerhet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 33 – 37 mm), slank, lysgrå måler. Som hos andre Epirrita-arter varierer vingenes tegninger ganske mye og man kan ikke sikkert kjenne igjen arten bare på ytre utseende. Forvingen er noe avrundet, lys grå, noen ganger mørkere. Vanligvis har den tre, forholdsvis tydelige, mørkere tverrbånd, men den kan også være ensfarget. Bakvingen er gråhvit. Larven er grønn med rødbrune flekker på ryggen og på sidene. De på ryggen er formet som russisk-ortodokse kors.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten kan finnes i mange ulike miljøer der det vokser busker og trær. Larven lever på en lang rekke forskjellige busker og løvtrær, kanskje særlig på eik (Quercus spp.). De voksne målerne flyr i september – november og kommer gjerne til lys. Arten overvintrer som egg.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Kystbjørkemåleren finnes i Europa. I Norge er den funnet nord til Møre og Romsdal, men den eksakte utbredelsen er vanskelig å vurdere da arten er så lett å forveksle med fjellbjørkemåleren (Epirrita autumnata).

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]