Enonic XP

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Enonic XP
Nyeste versjon7.14.1 (8. april 2024)[1]
Kodelagerhttps://github.com/enonic/xp
PlattformMultiplattform
Skrevet iJava
LisensApache License 2.0, GPLv3, Enonic-lisens
Nettstedenonic.com (en)

Enonic XP er en webapplikasjonsplattform og publiseringsverktøy i ett tilgjengelig som åpen kildekode,[2] basert på Java og Elasticsearch. Tjenesten er utviklet av det norske IKT-selskapet Enonic og kan brukes til å bygge progressive webapplikasjoner (PWA), nettsider eller nettbaserte API-er.[3] Enonic XP benytter et applikasjonsrammeverk for programmering av serverlogikk med JavaScript og har ikke behov for SQL ettersom det kommer ferdig utstyrt med et integrert innholdslager.[4] Enonic benyttes av store organisasjoner i Norge, inkludert Posten, Gjensidige, Norsk Tipping, NAV og alle fotballklubbene i Eliteserien.[5]

Oversikt[rediger | rediger kilde]

Enonic XP er en webapplikasjonsplattform med en integrert publiseringsløsning som kombinerer applikasjoner og nettsider til én opplevelse.

Publiseringsløsning[rediger | rediger kilde]

Publiseringssystemet inkluderer et visuelt dra-og-slipp-verktøy, et landingssideverktøy, støtte for flere nettsteder og språk, media og strukturert innhold, bildebehandling, brukergrensesnitt, håndtering av tilganger og roller, innholdshistorikk og massepublisering. Innhold og nettsider styres gjennom «Content Studio», mens integrasjoner og applikasjoner kan bli installert gjennom seksjonen «Applikasjoner» i XP, hvor plattformen henter inn apper som er godkjent i det offisielle Enonic Market.[6]

Lønsingen kan videre benytte ethvert malsystem. Det mest utbredte, Thymeleaf, lar brukere skape et rent HTML5-dokument og bruke det i visningsmodus, hvilket lar en designer jobbe i HTML-filen mens en utvikler arbeider med funksjonalitet.[3]

Hodeløs publiseringsløsning[rediger | rediger kilde]

Publiseringsverktøyet er frikoblet («decoupled» på engelsk), slik at utviklere kan skape tradisjonelle nettsider og landingssider, eller benytte XP i såkalt headless-modus, det vil si uten presentasjonslaget, for å laste inn redaksjonelt innhold på tilkoblede enheter eller klienter.

Webapplikasjonsplattform[rediger | rediger kilde]

Enonic XP støtter JavaScript- og Java-baserte applikasjoner på serversiden, via rammeverket PurpleJS som inneholder kode fra Enonic. PurpleJS smelter sammen Java og JavaScript og er i stand til å kjøre JavaScript-serverapplikasjoner uten programmeringsmodellen Node.js. Rammeverket består av åpen kildekode, og kjører på JVM (Java virtual machine).[7]

Det er ingen avhengighet til tredjepartsdatabaser i Enonic XP. Enonic har i stedet bygd et distribuert innholdslager på toppen av søkemotoren Elasticsearch, for på den måten å unngå behovet for å indeksere innhold i en ekstern løsning.[8]

Siden Enonic XP kjører på JVM, kan plattformen benyttes på de fleste infrastrukturer. Avhengigheten av en tredjepart applikasjonsserver for å kjøre kode har blitt fjernet, siden plattformen er en applikasjonsserver i seg selv.

Plattformen har et konsept for brukere, roller og grupper. Det er mulig å utvikle egne plugger som kobler mot en hvilken som helst brukerkatalog. Det finnes også ferdigutviklede plugger for ADFS, Auth0, LDAP med mer.

Progressive webapplikasjoner[rediger | rediger kilde]

Utviklere kan skape progressive webapplikasjoner (PWA). En PWA er en webapplikasjon som er en vanlig nettside eller nettsted, men som kan fremstå som en mobilapp for brukeren. Tidlig i 2017 lanserte Enonic «Office League», som er en PWA med åpen kildekode bygd i Enonic XP. Dette gjorde Enonic til et av de første selskapene i Skandinavia som utviklet og lanserte en produksjonsklar PWA.[trenger referanse] Senere i 2017 lanserte Enonic en startpakke for PWA for å hjelpe utviklere med å bygge skalerbare PWA-er i Enonic XP.[9]

Historie[rediger | rediger kilde]

Enonic AS ble grunnlagt i 2000 av Morten Øien Eriksen og Thomas Sigdestad.[10] IKT-selskapet spesialiserte seg på tjenester og løsninger i Java, inkludert et publiseringsverktøyet «Enonic CMS». Enonic bestemte seg for å kombinere applikasjoner, databaser og nettsider til én enkel programvare. Den resulterende applikasjonsplattformen Enonic XP ble først lansert i 2015 og inkluderte et publiseringsverktøy som en valgfri komponent.[11]

In mars 2020 ble Enonic XP rangert som «leder» innen «Web Experience Management» av SoftwareReviews,[12] en underavdeling av Info-Tech Research Group, et kanadisk IT-analytikerfirma.[13] Rangeringen baserer seg på brukeranmeldelser, og er en del av SoftwareReviews' «Digital Experience Data Quadrant»-rapport, en evaluering og rangering av leverandører innen digitale plattformer og innholdspublisering på nett. Enonic ble også rangert på førsteplass i 2021.[14] og 2022.[15]

Utgivelseshistorikk[rediger | rediger kilde]

Enonic XP tok over fra det forrige publiseringsverktøyet Enonic CMS, og begynte derfor med «versjon 5.0.0». Listen inkluderer kun hovedutgivelser.


Farger: Gammel versjon som ikke blir oppdatert Gammel versjon som fortsatt blir oppdatert Nyeste utgave Nyeste testutgivelse Fremtidig utgivelse
Version Release date Notes
Gammel versjon som ikke blir oppdatert: 5.0.0 17. februar, 2015[16] Første utgave av Enonic XP.
Gammel versjon som ikke blir oppdatert: 5.1.0 22. april, 2015[17] Støtte for eksisterende (enkle) commonjs-moduler, håndtering av snarveier i portalen, HTML-editorens inndata basert på TinyMCE med mer.
Gammel versjon som ikke blir oppdatert: 5.2.0 5. juni, 2015[18] Forbedringer av TinyMCE-editoren, støtte for lokalisering, sidebidrag og mer.
Gammel versjon som ikke blir oppdatert: 5.3.0 7. juli, 2015[19] Rettelser for å forberede oppgradering til 6.0, hovedsakelig verktøy omskrevet i Java og feilrettinger.
Gammel versjon som ikke blir oppdatert: 6.0.0 8. september, 2015[20] Moduler endret til applikasjoner, flere nye verktøy for utviklere, ny publiseringsveiviser, sidemaler nå valgfritt, ny bilderedigeringsverktøy med fokuspunkt og beskjæringsfunksjoner, forbedringer av JavaScript-API og forbedret søk i adminbrukergrensesnitt.
Gammel versjon som ikke blir oppdatert: 6.1.0 19. oktober, 2015[21] Detaljpanelgrensesnitt for innhold, sett-inn-funksjon i kontekstmeny, nye API-funksjoner, nytt prosjektinitieringsverktøy, forbedring av UI-respons, nettstedkonfigurasjon-UI, komponentpanel og bilderedigerer.
Gammel versjon som ikke blir oppdatert: 6.2.0 9. november, 2015[22] Tilpassede feilsider, responsfiltre, perfekt caching og HTTP-komprimering.
Gammel versjon som ikke blir oppdatert: 6.3.0 22. desember, 2015[23] Klyngestøtte, pluggerbare admin-widgets, flerpartshåndtering i JS, nye JS-biblioteker og hot-reload-utviklingsmodus.
Gammel versjon som ikke blir oppdatert: 6.4.0 23. februar, 2016[24] Støtte for XSLT-transformasjoner i import til verktøykasse, appinstallasjonsstøtte, lokal/klyngeapplikasjon-distribusjon, pluggbart adminverktøy, WebSocket-støtte i portalen.
Gammel versjon som ikke blir oppdatert: 6.5.0 19. april, 2016[25] Nye native-installatører for OSX og Windows, ny tekstkomponentredigerer, sidefragmenter, inline-bildebeskjæring, versjonshistorikkgjenoppretting, styringskartlegging og standardverdier for inngangstyper.
Gammel versjon som ikke blir oppdatert: 6.6.0 29. juni, 2016[26] Avhengighets-widget, redigeringsmakroer, navneoversettelse, trygg sletting, søkeforbedringer og identitetsleverandører som tillater tilkoblinger til eksterne brukerlagringsplasser.
Gammel versjon som ikke blir oppdatert: 6.7.0 21. september, 2016[27] Schema-hjelpetekster, tilpasset velgertype, applikasjonsikoner og en ny velkomsttur med forbedringer av sideditoren og HTML-editoren.
Gammel versjon som ikke blir oppdatert: 6.8.0 21. november, 2016[28] Option set form item, utvidbare hjelpetekster, en ny asynkron oppgave-API, detaljerte beregninger om systemet for overvåkning, global appkonfigurasjon og forbedringer for forhåndsvisning på mobilplattformen, bibliotekene og systemet generelt.
Gammel versjon som ikke blir oppdatert: 6.9.0 19. januar, 2017[29] Ny node-API, tidsbasert publisering, native-faner og flere andre forbedringer.
Gammel versjon som ikke blir oppdatert: 6.10.0 24. april, 2017[30] Tillater brukere å angre sletting, pluss forbedringer av HTML-editoren, publiseringsveiviseren og massevalg, og andre endringer.
Gammel versjon som ikke blir oppdatert: 6.11.0 13. juli, 2017[31] Informasjon om sideoppskriftsmal i detaljpanel, dump og lastversjoner, implementering av håndtering av publiseringsproblemer i Content Studio, multi-repository-søk, støtte for tilpasset bildeskalering i HTML-område.
Gammel versjon som ikke blir oppdatert: 6.12.0 13. oktober, 2017[32] Innholdsvelger mellom trestruktur og flat struktur, vakuumverktøy for å finne og fjerne ubrukt binære filer, nye funksjoner for bilderedigering og flerspråklig administrasjonskonsoll, samt modulering av produktet i tre deler: backend-runtime, programmer og støttebiblioteker.
Gammel versjon som ikke blir oppdatert: 6.13.0 22. desember, 2017[33] Nye funksjoner til Content Studio-brukergrensesnittet, inkludert advarsel for innkommende avhengighetsstrukturer og galleriemodus for bildevelger. Også bedre indeksering av innhold og en utvidet API.
Gammel versjon som ikke blir oppdatert: 6.14.0 5. mars, 2018[34] Forbedret lagringsknapp, sikrere admin-bruker, lokalisering av alle system innholdstyper, kommentarer til issues-publisering og mer.
Gammel versjon som ikke blir oppdatert: 6.15.0 17. juli, 2018[35] Flere nye funksjoner, inkludert en ny HTML-editor og avanserte klyngefunksjoner i nytt bibliotek. Denne versjonen så også forbedret arbeidsflyt i Content Studio, oppdatering til trinn i Content Editor, en Media Selector-inntastingstype og mange andre nye funksjoner.
Gammel versjon som ikke blir oppdatert: 7.1.0 18. september, 2019[36] Nyheter inkluderer spørringuthevelser, innholdsarbeidsflyt, tilpasset display-name-merkelapp, publiseringsbeskjed og mer.
Gammel versjon som ikke blir oppdatert: 7.2.0 19. desember, 2019[37] Nyheter inkluderer revisjonslogg, tilgang gjennom innholds-API, tilgang til noder via versjon fra nodebiblioteket, tilpassede part-ikoner, header-filtre og mer.
Gammel versjon som ikke blir oppdatert: 7.3.0 15. juni, 2020[38] Nyheter inkluderer komprimert dump og load, innlogging uten økter, fargeuthevelser i konsollogger samt flere andre forbedringer til eksisterende funksjoner. Content Studio oppgraderes til versjon 3.0.0, med utvided språkstøtte, innholdsprosjekter, versjonssammenligning, lyst skall og flere forbedringer til brukergrensesnittet.
Gammel versjon som ikke blir oppdatert: 7.4.0 29. juli, 2020[39] Stor endring i arkitekturen for å gjøre klynger mer stabile, støtte for distribuerte økter, forbedring av søppelinnsamling og en rekke feilrettinger.
Gammel versjon som ikke blir oppdatert: 7.5.0 21. oktober, 2020[40] Forbedret håndtering av snapshots, forbedret metadata i contentLib-spørringer, beregnet avstand i geoDistance-aggregeringer og mer.
Gammel versjon som ikke blir oppdatert: 7.6.0 3. februar, 2021[41] Introduksjon av lag (layers) for flerspråklig innholdsadministrasjon, forbedringer i VHost, administrasjon og WebSockets-API-er, distribuerbare oppgaver, forbedret publiseringsveiviser, forbedringer i item- og option-sett, og mer.
Gammel versjon som ikke blir oppdatert: 7.7.0 11. juni, 2021[42] Flere nye funksjoner, inkludert en klyngesikker planlegger, opprydding av revisjonslogg, SameSite-informasjonskapsler, innholdstypefiltrering og flere forbedringer og feilrettinger.
Gammel versjon som fortsatt blir oppdatert: 7.8.0 22. desember, 2021[43] Innholdsarkivfunksjon, store forbedringer i VHosts-kartlegging, Content Validator Java-API, stavekontroll i TextLine og TextArea, og forbedringer i JavaScript API og Content Studio UI.
Nyeste utgave: 7.9.0 28. april, 2022[44] Nytt DSL Query-språk, nye revisjonslogg- og sikkerhetsfunksjoner, og mange forbedringer og feilrettinger. Nye tastatursnarveier, klebrighet for HtmlArea-bunnteksten og nytt widget-grensesnitt for sidefeltet i Content Studio.
Fremtidig utgivelse: 7.10.0 TBD

Utvikling og support[rediger | rediger kilde]

Enonic tilbyr et community for brukere og utviklere som inkluderer et forum, support-system, dokumentasjon, treningssenter med sertifikasjoner og diverse grupper.[45] Ettersom Enonic XP består av åpen kildekode, blir kjente svakheter, feil og problemer oppført på Github.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Release 7.14.1». 8. april 2024. Besøkt 22. april 2024. 
  2. ^ «Frequently Asked Questions — Enonic XP 6.15.0 documentation». docs.enonic.com (engelsk). Arkivert fra originalen 20. juli 2018. Besøkt 15. august 2018. 
  3. ^ a b ITavisen.no/. «– Med vårt web-OS kan du lage nye Spotify, Finn og Airbnb» (norsk). Besøkt 15. august 2018. 
  4. ^ «Enonic Boasts WordPress Ease, Enterprise Functionality». CMSWire.com (engelsk). Besøkt 15. august 2018. 
  5. ^ Jerijervi, Dag Robert. «Netlife Research får toppfotball-oppdrag» (norsk). Besøkt 15. august 2018. 
  6. ^ «Enonic XP Review - CMS Critic». CMS Critic (engelsk). 10. mai 2016. Besøkt 15. august 2018. 
  7. ^ «Forener JavaScript og Java i norsk alternativ til Node.js». Digi.no (norsk). Besøkt 15. august 2018. 
  8. ^ «Google Cloud Platform». console.cloud.google.com (engelsk). Besøkt 15. august 2018. 
  9. ^ «– Vanlig mobilapp-utvikling vil bare være et nisjeområde innen to år». Digi.no (norsk). Besøkt 15. august 2018. 
  10. ^ «Springbrett til USA». www.sa.no (norsk). 23. september 2014. Besøkt 15. august 2018. 
  11. ^ «Linux Format Archives | Linux Format». www.linuxformat.com. Besøkt 15. august 2018. 
  12. ^ «SoftwareReviews on Twitter». www.twitter.com. Besøkt 19. mai 2022. 
  13. ^ «SoftwareReviews». www.softwarereviews.com. Besøkt 5. mai 2020. 
  14. ^ «SoftwareReviews on Twitter». www.twitter.com. Besøkt 19. mai 2022. 
  15. ^ «SoftwareReviews on Twitter». www.twitter.com. Besøkt 19. mai 2022. 
  16. ^ «Index of public/com/enonic/xp/distro/5.0.0». enonic.com. Besøkt 6. juni 2018. 
  17. ^ «Enonic XP 5.1.0». github.com. Besøkt 5. juni 2018. 
  18. ^ «Enonic XP 5.2.0». github.com. Besøkt 7. august 2018. 
  19. ^ «Enonic XP 5.3.0». github.com. Besøkt 7. august 2018. 
  20. ^ «Enonic XP 6.0.0». github.com. Besøkt 7. august 2018. 
  21. ^ «Enonic XP 6.1.0». github.com. Besøkt 7. august 2018. 
  22. ^ «Enonic XP 6.2.0». github.com. Besøkt 7. august 2018. 
  23. ^ «Enonic XP 6.3.0». github.com. Besøkt 7. august 2018. 
  24. ^ «Enonic XP 6.4.0». github.com. Besøkt 5. juni 2018. 
  25. ^ «Enonic XP 6.5.0». github.com. Besøkt 7. august 2018. 
  26. ^ «Enonic XP 6.6.0». github.com. Besøkt 7. august 2018. 
  27. ^ «Enonic XP 6.7.0». github.com. Besøkt 7. august 2018. 
  28. ^ «Enonic XP 6.8.0». github.com. Besøkt 7. august 2018. 
  29. ^ «Enonic XP 6.9.0». github.com. Besøkt 7. august 2018. 
  30. ^ «Enonic XP 6.10.0». github.com. Besøkt 7. august 2018. 
  31. ^ «Enonic XP 6.11.0». github.com. Besøkt 7. august 2018. 
  32. ^ «Enonic XP 6.12.0». github.com. Besøkt 7. august 2018. 
  33. ^ «Enonic XP Distro 6.13.0». github.com. Besøkt 7. august 2018. 
  34. ^ «Enonic XP Distro 6.14.0». github.com. Besøkt 7. august 2018. 
  35. ^ «Enonic XP Distro 6.15.0». github.com. Besøkt 7. august 2018. 
  36. ^ «Enonic XP Distro 7.1.0». github.com. Besøkt 27. januar 2020. 
  37. ^ «Enonic XP Distro 7.2.0». github.com. Besøkt 27. januar 2020. 
  38. ^ «Enonic XP Distro 7.3.0». github.com. Besøkt 16. juni 2020. 
  39. ^ «Release Enonic XP Distro 7.4.0 · enonic/xp-distro». GitHub (engelsk). Besøkt 10. februar 2021. 
  40. ^ «Release Enonic XP Distro 7.5.0 · enonic/xp-distro». GitHub (engelsk). Besøkt 10. februar 2021. 
  41. ^ «Release Enonic XP Distro 7.6.0 · enonic/xp-distro». GitHub (engelsk). Besøkt 10. februar 2021. 
  42. ^ «Release Enonic XP Distro 7.7.0 · enonic/xp-distro». GitHub (engelsk). Besøkt 19. mai 2022. 
  43. ^ «Release Enonic XP Distro 7.8.0 · enonic/xp-distro». GitHub (engelsk). Besøkt 19. mai 2022. 
  44. ^ «Release Enonic XP Runtime 7.9.0 · enonic/xp-distro». GitHub (engelsk). Besøkt 19. mai 2022. 
  45. ^ «Community». Enonic (engelsk). Arkivert fra originalen 14. juni 2018. Besøkt 15. august 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]