Endometriose

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Endometriose
ICD-10-kodeN80
ICD-9-kode617.9
DiseasesDB4269
MedlinePlusT243

Endometriose er en sykdom som kan oppstå hos kvinner i fruktbar alder.

Endometriose er en tilstand der vev som tilsvarer den blodrike slimhinnen i livmoren, endometrium, finnes andre steder i kroppen. Vevet påvirkes av hormonforandringene under menstruasjonssyklus. Endometriosen kan være på en overflate som vil blø under menstruasjonen på samme måte som fra livmoren. Vevet kan også være inne i fast vev, og vil da fungere som en cyste som blir mer blodfylt og større under menstruasjonen. Endometriose er vanlig på organer i bukhulen. Den vanligste forklaringen på endometriose i bukhulen er at noe av menstruasjonsblodet med celler fra endometriet føres gjennom egglederen ut i bukhulen og fester seg på bukhinnen, eggstokker, tarmen og urinveier. Det skapes lesjoner, blodfylte cyster og sammenvoksninger, som resulterer i betennelser, smerter, barnløshet og mulige andre medisinske problemer. Det kan forekomme endometriose i neseslimhinnen.[trenger referanse] Kvinnen vil da blø neseblod under menstruasjonen. Endometriose kan oppstå i gamle arr på huden eller indre arr etter operasjoner.[trenger referanse]

Symptomene: Smerter ved menstruasjon, eggløsning, samleie, tarmbevegelse/avføring og vannlating. Tretthet. Oppblåsthet, kvalme, sterke menstruasjonsblødninger. Problemer med å bli gravid.

Aktuell behandling er smertestillende, p-piller, hormonbehandling (varierte grader) og kirurgisk fjerning (kikkehullsoperasjon) / hysterektomi (kirurgisk fjerning av livmoren).

Man vet ikke hvordan sykdommen oppstår og det finnes heller ingen definitiv kur.

Det antas at rundt 10% av norske kvinner har endometriose.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Pileberg, Silje (29. desember 2017). «En blodig kamp». Aftenposten. s. 59. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]