En verdensomseiling under havet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
For filmversjonen fra 1954 med Kirk Douglas, se En verdensomseiling under havet (film)
En verdensomseiling under havet
Vingt mille lieues sous les mers
En verdensomseiling under havet
Forfatter/e Jules Verne
Sjanger roman
Originalutgave 1870
Kaptein Nemo betrakter en blekksprut

En verdensomseiling under havet (originaltittel: Vingt mille lieues sous les mers) er en eventyrroman fra 1870 av Jules Verne.[1] Den handler om tre menn som havner i undervannsbåten «Nautilus», styrt av kaptein Nemo. De reiser rundt hele verden og kommer ut for alle mulige eventyr på havets bunn før de ender opp i Moskenesstraumen.

Romanen er filmatisert av Walt Disney og gitt ut som tegneserie i flere varianter.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Bokens forteller, professor Pierre Arronax, redegjør i innledningen for oppdagelsen av et mystisk undervannsskjær. Dette diskuteres verden over, ettersom skjæret ikke bare oppfører seg en hval, men også synes å kunne forflytte seg rundt jorden med en enorm hastighet. Professor Aronnax, som har gitt ut en bok angående verdensdypenes hemmeligheter, får i oppdrag av en avis å diskutere sitt syn på emnet. Dette gjør han og mange slutter seg til hans teori om att menneskeheten har å gjøre med en narhval av enorme proporsjoner.

Denne narhval innebærer også en trussel mot rederier og fartøy ettersom flere skip har hatt sammenstøt med den. Altså må den tilintetgjøres. Professor Aronnax og hans tjener Conseil følger med skipet Abraham Lincoln som er utpekt til oppgaven. Sammen med harpuneren Ned Land slynges de over bord under et møte med «narhvalen» De klarer å ta seg opp på dens «rygg», og finner at det egentlig er skroget på en ubåt.

På sin reise gjennom verdenshavene får de blant annet se Atlantis, skjempeblekkspruker og gå på jakt i Crespoøyas skoger. Leseren tas også med tll Sydpolen der kaptein Nemo stiger i land som første menneske noensinne. Trass i alle eventyr ombord virker det som om kapten Nemo aldri vil sette sin fot på fastlandet igjen. Hans opprinnelse er fortsatt hyllet i mørke når boken slutter, og man får ikke nærmere beskjed før i etterfølgerboken Den hemmelighetsfulle øya.

Filmatiseringer[rediger | rediger kilde]

Ulike film og TV-versjoner av:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Omtalt i SNL under «Jules Verne», signert B Chr

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Twenty Thousand Leagues Under the Sea – bilder, video eller lyd