Den hemmelighetsfulle øya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den hemmelighetsfulle øya
orig. L'Île mystérieuse
Forfatter(e)Jules Verne
SpråkFransk
Tilblivelse1873
SjangerRoman
Utgitt1874
Originalutgave1874
Illustratør(er)Violeta

Den hemmelighetsfulle øya (originaltittel: L'Île mystérieuse) er en roman av Jules Verne, utgitt i 1874.[1] Den opprinnelige utgaven, utgitt av Hetzel, inneholder flere illustrasjoner av Jules Férat. Romanen er en oppfølger til Vernes berømte En verdensomseiling under havet og Kaptein Grants barn.

Boken forteller om eventyrene til fem amerikanere som havner på en uoppdaget øy i Stillehavet. De har under den amerikanske borgerkrigen rømt fra det beleirede Richmond i luftballong, men en storm har brakt dem helt til øya. Som flere andre av Vernes bøker, er også denne langt på veien en dramatisert lærebok i teknikk og naturfag. De fem skipbrudne greier ikke bare å tenne ild, de produserer keramikk, murstein, sprengstoff, jern og såpe. De bygger også telegraf og en sjødyktig båt.

De skipbrudne har imidlertid en skjult velgjører på øya, Kaptein Nemo, som har seilt sin Nautilus til dets siste havn inne i øyas sovende vulkan, hjelper dem på flere måter. Boken avsluttes med at de skipbrudne finner Nemo på hans dødsleie. Kort etter går øya til grunne da vulkanen våkner til live, men skipbrudne reddes av skipet Duncan fra Kaptein Grants barn.

Boken har vært utgangspunkt for flere filmer og gikk også på NRK som TV-serie på begynnelsen av 70-tallet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]