En verdensomseiling under havet (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For andre film og TV-versjoner, se En verdensomseiling under havet (alternativer)
En verdensomseiling under havet
orig. 20,000 Leagues Under the Sea
Generell informasjon
SjangerScience fiction
Eventyr
Utgivelsesår1954
Prod.landUSA
Lengde127 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense12 (1955) (Norge)
Bak kamera
RegiRichard Fleischer
ProdusentWalt Disney
ManusforfatterJules Verne (bok)
Earl Felton
MusikkAl Hoffman
Paul J. Smith
SjeffotografFranz Planer
KlippElmo Williams
Foran kamera
MedvirkendeKirk Douglas
James Mason
Paul Lukas
Peter Lorre
Annen informasjon
Budsjett$5 millioner (estimat)
Prod.selskapWalt Disney Pictures
Premiere23. desember 1954 (USA)
Eksterne lenker

En verdensomseiling under havet (originaltittel: 20,000 Leagues Under the Sea) er en amerikansk science fiction- og eventyrfilm fra 1954 med Kirk Douglas, Paul Lukas, Peter Lorre og James Mason i hovedrollene. Regi er ved Richard Fleischer. Filmen er basert på Jules Vernes kjente roman med samme navn og regnes for den mest kjente filmatiseringen. Den er produsert av The Walt Disney Company.

Handling[rediger | rediger kilde]

I 1866 kommer det stadig flere meldinger om at et gigantisk sjømonster med horn synker skip ute på det åpne hav. Professoren Arronax (Paul Lukas), hans assistent Conseil (Peter Lorre) og hvalfangeren Ned Land (Kirk Douglas) drar sammen på en ekspedisjon for å løse myseriet som lenge har herjet på havene. Ekspedisjonen får et ublitt møte med sjømonsteret da det renner dem i senk. Til sin forbauselse oppdager de at sjømonsteret i virkeligheten er en mekanisk undervannsbåt konstruert og ført av den geniale Kaptein Nemo (James Mason). De skipbruddene blir reddet og tatt ombord, og etterhvert får de en forklaring på hvorfor Nemo renner skip i senk på havet.

De overlevende blir tatt med på en eventyrlig reise under havet med Nautilus. Etter en strabasiøs og risikofylt ferd kommer til tilslutt til øya Vulcania hvor Nemo har sin hemmelig base.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

En verdensomseiling under havet fikk god mottakelse av filmkritikerne og har oppnådd hele 91% (2010)Rotten Tomatoes.[1] Den har fåt fem stjerner i The SF, Horror and Fantasy Film Review, som blant annet skriver: «the defining Verne film came with this beautiful and lavish adaptation of 20,000 Leagues Under the Sea. 20,000 Leagues Under the Sea is one of the real genre classics of the 1950s[2]

Filmen vant i 1955 to Oscar-statuetter i kategoriene beste spesialeffekter og "Art direction" (John Meehan og Emile Kuri). Den ble i tillegg nominert til en Oscar i kategorien beste klipp. I 2004 ble filmen nominert til en Saturn Award i kategorien beste klassiker lansert på DVD.[3]

Trivia[rediger | rediger kilde]

Filmen er innspilt i Corona, California, Jamaica og flere steder rundt Bahamas.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «20,000 Leagues Under the Sea». Rotten Tomatoes. Besøkt 29. juni 2008. 
  2. ^ «20,000 LEAGUES UNDER THE SEA». The SF, Horror and Fantasy Film Review. Arkivert fra originalen 3. august 2008. Besøkt 29. juni 2008. «the defining Verne film came with this beautiful and lavish adaptation...» 
  3. ^ «Awards for 20000 Leagues Under the Sea». IMDb. Besøkt 29. juni 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]