En manns skjebne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En manns skjebne
orig. Sudba tsjeloveka Судьба человека
Generell informasjon
Utgivelsesår1959
Prod.landSovjetisk
Lengde103 min.
SpråkRussisk
Bak kamera
RegiSergej Bondartsjuk
Basert på«En manns skjebne» av Mikhail Sjolokhov
Eksterne lenker

En manns skjebne[1] (originaltittel: russisk: Sudba tsjeloveka, Судьба человека) er en sovjetrussisk spillefilm fra 1959 regissert av Sergej Bondartsjuk etter Mikhail Sjolokhovs roman av samme tittel.

Dette var Bondartsjuks debut som regissør, og han spilte selv hovedrollen.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Filmen begynner i Sovjetunionen våren 1946. Lastebil-sjåfør Andrej Sokolov og hans lille sønn, støter på en mann Sokolov anerkjenner som en tidligere lastebil-sjåfør. Sokolov begynner å fortelle historien om sine erfaringer etter at han kom tilbake fra Den russiske borgerkrigen og Hungersnøden i Russland 1921–1922. Et tilbakeblikk viser Andrej bygge et hus, hvor han møter og forelsker seg i sin kommende kone Irina. Snart blir paret gift og får en sønn, Anatoly og to døtre. Andrej lever et lykkelig familie-liv i 17 år, frem til andre verdenskrig.

Andrej blir vervet som lastebil-sjåfør for den røde hær, og etterlater familien sin. Han blir beordret til å kjøre under et bombardement for å frakte viktige forsyninger til det russiske militæret. Tyske stuka oppdager og bomber Andrejs konvoi. Andre lastebiler stopper og personellet løper i dekning. Men Andrej fortsetter å kjøre. En eksplosjon i nærheten velter lastebilen hans, og slår Andrej bevisstløs. To tyske soldater tar Andrej til fange. Andrej og andre sovjetiske krigsfanger blir sendt til en forlatt kirke.

Neste morgen blir alle fangene som tyskerne mistenker for å være blant annet kommunister, høyere kommissærer, offiserer eller jøder henrettet. En doktor som nettopp hadde behandlet Andrej blir også drept. Alle de andre krigsfangene blir deretter sendt videre til en krigsfangeleir. Andrej, desperat og veldig ensom, lengter tilbake til familien sin. Andrej og andre sovjetiske fanger blir brukt som tvangsarbeidere for tyskere. Andrej forsøker å stikke av, men blir snart oppdaget og overført til annen konsentrasjonsleir.

En sen kveld blir Andrej kalt inn på leirkommandørens kontor. Kommandanten sier at Andrej er dømt til henrettelse. Men neste morgen informerer en medfange at de tyske styrkene rundt Stalingrad endelig har blitt beseiret. Stemningen i leiren skifter. Når det tyske militæret trekker seg tilbake, begynner leir-vaktene å behandle deres innsatte mindre hardt. Andrej får i oppdrag å kjøre en tysk major, men når majoren sovner i bilen bestemmer Andrej seg for å forsøke seg på en ny flukt.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Filmen på filmtilsynet.no» (norsk). Besøkt 6. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]