Emotions

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Emotions
Artist, bandMariah Carey
Utgitt17. september 1991
SjangerR&B
PlateselskapColumbia Records
Produsent(er)Tommy Mottola, Mariah Carey, Walter Alanasieff, David Cole, Carole King, Robert Clivllès
Plass i kronologi
Mariah Carey
Emotions
MTV Unplugged
Singler fra Emotions
Emotions

Can’t let go

Make it happen

Emotions er det andre studioalbumet til den amerikanske sangeren, og låtskriveren Mariah Carey. Det ble utgitt 17. september 1991 av Columbia Records. Albumet gjorde en ny vri fra Carey's debutalbum, da hun hadde mer kreativ kontroll over materialet hun produserte og lagde. I tillegg bærer Emotions preg av innflytelse fra en rekke sjangere som gospel, R&B og soul. Carey jobbet med en rekke produsenter og låtskrivere, blant annet Walter Afanasieff, den eneste fra hennes tidligere album. I tillegg skrev Carey og produserte albumets materiale med Robert Clivillés, David Cole fra C + C Music Factory og Carole King.

Ved utgivelsen mottok Emotions generelt blandede anmeldelser, fra kritikere. Albumet debuterte som nummer 4 på Billboard 200, som overrasket mange kritikere, siden Careys debutalbum brukte elleve uker på å nå toppen av Billboard 200. Det solgte langt mindre enn Mariah Carey, men ble til slutt sertifisert fire ganger platinum av Recording Industry Association of America (RIAA).Med et estimert salg på 3 595 000 eksemplarer i USA. Emotions oppnådde moderat suksess utenfor USA. Kom på topp ti i Australia, Canada, Nederland, New Zealand, Norge og Storbritannia. Den hadde stor suksess i Japan, og solgte en million eksemplarer der. Albumet har solgt åtte millioner eksemplarer verden over.

Tre kommersielle singler ble utgitt fra albumet. Tittelsporet ble Careys femte topplassering på Billboard Hot 100. Dette gjorde henne til den eneste artisten som fikk sine første fem singler på førsteplassen. I tillegg ble det Careys tredje topplassering i Canada, og nådde topp ti i Frankrike, Nederland og New Zealand. «Can't Let Go» ble utgitt som den andre singelen fra Emotions 23. oktober 1991. På grunn av at Columbia fjernet singelen fra butikker i et forsøk på å øke albumets salg, ble ikke «Can't Let Go» hennes sjette nummer 1 i USA. Den nådde kun nummer to. Den europeiske og verdensomspennende suksessen var svært begrenset, og nådde topp 20 i kun Canada og Storbritannia. «Make It Happen» ble nummer fem i USA, og oppnådde relativt svak internasjonal suksess, og fikk Columbia til å stoppe markedsføringen av albumet.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Etter suksessen til Careys debutalbum spurte musikkritikere om hun skulle turnere for å markedsføre albumet. Carey uttalte imidlertid i flere intervjuer at det ikke lot seg gjøre akkurat nå. Med ekstra tid begynte Carey å skrive og produsere materiale for Emotions rundt samme tid som debutens tredje singel, «Someday», ble lansert i desember 1990. På denne tiden var det vanlig for en artist å lansere et studioalbum annethvert år, slik at singlene fullt ut kunne markedsføre albumet gjennom radio såvel som fjernsyn. Sony valgte imidlertid å markedsføre Carey på en annen måte, og valgte den tradisjonelle strategien fra 1960-tallet, hvor man som regel lanserte et album hvert år. De følte at Careys rykte for å være en «studioartist» og en ung låtskriver ville være fengslende nok til å levere et nytt album oftere enn de fleste.

Promotering[rediger | rediger kilde]

Som med albumet Mariah Carey året før, dro Carey ikke på turné for å promotere albumet. Imidlertid markedsførte hun Emotions på tv i USA og Europa. Carey fremførte «Emotions» live for første gang på 1991 MTV Video Music Awards, støttet av flere mannlige og kvinnelige back-up vokalister.

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Emotions debuterte som nummer fire på Billboard 200, med er førsteukesalg på 129 000 eksemplarer. Totalt tilbragte albumet tjuefire uker i topp 20, og totalt femtifem på albumlista, og ble Careys lavest selgende album frem til Glitter (2001). Ifølge Nielsen SoundScan er albumets salg i USA estimert til 3 595 000. I Japan debuterte Emotions på nummer tre på det offisielle hitlista, og ifølge Sony Music, har solgt én million eksemplarer over hele landet.[1] I Australia debuterte albumet som nummer 96 på hitlista, og oppnådde sin topplassering som #8, fire uker senere.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «マライア・キャリーのアルバム売上ランキング». ORICON NEWS. Besøkt 25. februar 2019. 
  2. ^ «australian-charts.com - Mariah Carey - Emotions». australian-charts.com. Besøkt 25. februar 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]