Elvemuslingfamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Elvemuslinger
Nomenklatur
Margaritiferidae
Haas, 1940
Synonymi
Cumberlandiidae
Populærnavn
elvemuslingfamilien,
elvemuslinger
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeBløtdyr
KlasseMuslinger
OrdenUnionoida
OverfamilieUnionoidea
Økologi
Antall arter: 13
Habitat: limnisk, elver
Utbredelse: den nordlige halvkule
Inndelt i

Elvemuslingfamilien eller elvemuslinger (Margaritiferidae) er en familie av større ferskvannsmuslinger (Unionoida) som kun inkluderer én eksisterende slekt; Margaritafera. Noen regner imidlertid med to slekter, i det de også aksepterer Cumberlandia som ei selvstendig slekt. Den aksepteres ikke av WoRMS, som synonymiserer den med Margaritafera.[1] Elvemuslingfamilien omfatter blant annet elvemuslingen (Margaritafera margaritafera), som finnes i Norge.

Elvemuslinger kan produsere perler, men det er ganske sjeldent. Det er anslått at bare en av tusen elvemuslinger har perle. Videre er det bare en av tusen perler som er av høy nok kvalitet til å kunne brukes i smykker. For å lage en perle, må et lite sandkorn eller lignende komme inn i muslingen. Så selv om elvemuslinger kan produsere perler, er det svært sjeldent å finne en perle av høy kvalitet.

Den har vært fredet i Norge siden 1993. Dette skyldes at bestanden av elvemusling har gått kraftig tilbake, og den regnes som en sårbar eller truet art over hele sitt utbredelsesområde. Det er mange trusler mot dens overlevelse, inkludert forurensning og habitat ødeleggelse.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Inndelingen under følger WoRMS og er i henhold til Bouchet & Bieler (2015).[2] Norske navn følger i hovedsak Artsdatabanken, men navn i parentes er kun uoffisielle beskrivelser.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bouchet, P.; Bieler, R. (2017). Cumberlandia Ortmann, 1912. In: MolluscaBase (2017). Accessed through: World Register of Marine Species at http://www.marinespecies.org/aphia.php?p=taxdetails&id=856885 on 2017-10-05
  2. ^ Bouchet, P.; Bieler, R. (2015). Margaritiferidae Haas, 1940. In: MolluscaBase (2017). Accessed through: World Register of Marine Species at http://www.marinespecies.org/traits/aphia.php?p=taxdetails&id=571965 on 2017-10-05

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]