Elveduskgjelledøgnflue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Elveduskgjelledøgnflue
 Foto: Jeffdelonge
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ephemera danica
Müller, 1764
Norsk(e) navn: elveduskgjelledøgnflue
Hører til: Ephemera,
duskgjelledøgnfluer,
døgnfluer
Habitat: ved bekker og elver
Utbredelse: hele Norge,
Europa

Elveduskgjelledøgnflue (Ephemera danica) er en døgnflue som tilhører familiegruppen duskgjelledøgnfluer.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Voksne (imago)[rediger | rediger kilde]

Kroppen er 14-25 millimeter lang. Brunlig på farge. Vingene er trekantet og holdes rett opp og ut fra kroppen i hvile. Lengst bak på bakkroppen er det tre haletråder (cerci). Den er den største norske døgnfluen.

Den kan skilles fra Innsjøduskgjelledøgnflue (E. vulgata) på de mørke markeringene på oversiden av bakkroppen. Elveduskgjelledøgnflue har kun mørke markeringer på de bakerste leddene på bakkroppens overside og er vanligvis mørkere enn Innsjøduskgjelledøgnflue. Innsjøduskgjelledøgnflue har mørke markeringer på alle ledd, unnatt det første og siste.

Nymfer/larver[rediger | rediger kilde]

Larvene er mellom 18-25 millimeter lange.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Elveduskgjelledøgnflue finnes i rennende, klart (reint) vann, ved små bekker og elver med sandbunn. Den er følsom ovenforfor forsuring og finnes bare der pH-verdi er god (nøytral). De voksne flyr fra mai til september.

Elveduskgjelledøgnflue lever mesteparten av sitt liv som larver eller nymfer, i ferskvann, i mindre innsjøer, bekker og større elver. De voksne spiser ikke.

Eggene slippes av hunnen ned på vann overflaten. De synker straks til bunnen. Nymfene lever nedgravd i bunnmaterialet, i sand på bunnen. De spiser små partikler av organisk materiale, som alger, planterester eller råtnende planter. Men også av andre mindre dyr. I Norge har den vanligvis et nymfestadium på 2 år.

Elveduskgjelledøgnflue tilhører gruppen insekter med ufullstendig forvandling, som betyr at den ikke har et puppestadium mellom nymfestadiet og «Fluestadiet» (imago). Døgnfluenes livssyklus er enestående i dyreriket på grunn et mellomstadie kalt subimago som ingen andre kjente insektsgrupper gjennomgår. Fluefiskere kaller dette stadiet for dun (engelsk).

Døgnfluer kan ikke ta til seg føde eller fuktighet som voksne individer. Hanner lever sjeldent mer enn ett døgn.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]