Innsjøduskgjelledøgnflue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Innsjøduskgjelledøgnflue
Foto: Joachim Nirmaier
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ephemera vulgata
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: innsjøduskgjelledøgnflue,
innsjøsanddøgnflue
Hører til: Ephemera,
duskgjelledøgnfluer,
døgnfluer
Habitat: ved bekker og små vann
Utbredelse: Europa
Larven.

Innsjøduskgjelledøgnflue eller Innsjøsanddøgnflue (Ephemera vulgata) er en døgnflue som tilhører familiegruppen duskgjelledøgnfluer,

Utseende[rediger | rediger kilde]

Voksne (imago)[rediger | rediger kilde]

Kroppen er 14-25 millimeter lang. Brunlig på farge. Vingene er trekantet og holdes rett opp og ut fra kroppen i hvile. Lengst bak på bakkroppen er det tre haletråder (cerci).

Den kan skilles fra Elveduskgjelledøgnflue (E. danica) på de mørke markeringene på oversiden av bakkroppen. Innsjøduskgjelledøgnflue har mørke markeringer på alle ledd, unnatt det første og siste. Elveduskgjelledøgnflue har slike markeringer bare helt bakerst.

Nymfer/larver[rediger | rediger kilde]

Larvene er mellom 18-25 millimeter lange og har tydelige parvise flekker på oversiden av alle bakkroppsleddene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Innsjøduskgjelledøgnflue finnes der vannet er klart (reint), ved små bekker og vann med sandbunn, silt og mudder. Den er en av de største artene i Norge. De voksne flyr fra mai til september.

Innsjøduskgjelledøgnflue lever mesteparten av sitt liv som larver eller nymfer, i ferskvann, i mindre innsjøer, bekker og større elver. De voksne spiser ikke.

Eggene slippes av hunnen ned på vann overflaten. De synker straks til bunnen. Nymfene lever nedgravd i bunnmaterialet, i mudder og sand på bunnen. De spiser små partikler av organisk materiale, som alger, planterester eller råtnende planter. Men også av andre mindre dyr. I Norge har den vanligvis et nymfestadium på 2 år.

Innsjøduskgjelledøgnflue tilhører gruppen insekter med ufullstendig forvandling, som betyr at den ikke har et puppestadium mellom nymfestadiet og «Fluestadiet» (imago). Døgnfluenes livssyklus er enestående i dyreriket på grunn et mellomstadie kalt subimago som ingen andre kjente insektsgrupper gjennomgår. Fluefiskere kaller dette stadiet for dun (engelsk).

Døgnfluer kan ikke ta til seg føde eller fuktighet som voksne individer. Hanner lever sjeldent mer enn ett døgn.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]