Ellen Strøm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ellen Strøm
FødtEllen Strøm
29. april 1955 (68 år)
Norderhov i Ringerike
BeskjeftigelseAgronom
Ektefelle(skilt)
NasjonalitetNorge

Ellen Strøm (født 29. april 1955) er en norsk agronom og foreningskvinne. Hun var tidligere tillitsvalgt og medarbeider i Dysleksiforbundet og er portrettert i Jan P. Hagbergs bok Ett år i Ellens liv, om mobbing, dysleksi og det tredje øye som ble utgitt i 2008.

Bakgrunn og arbeid[rediger | rediger kilde]

Ellen Strøm er oppvokst på Norderhov prestegård på Ringerike i Buskerud, der foreldrene hennes var gårdsforpaktere. Hun har blant annet treårig videreutdanning ved Buskerud landbruksskole, der hun var ferdig i 1978. Strøm kjøpte senere Norderhov prestegård, sammen med sin tidligere ektemann, og overtok dermed driften av gården hvor hun hadde vokst opp, inntil paret skilte lag.

Strøm har i det offentlige rom vært en profilert dyslektiker som har kjempet for en ny forståelse av eget og andres handikap. Strøm har hatt en rekke tillitsverv, hvorav 13 år som leder av den regionale Dysleksiforeningen for Buskerud. Som lokalpolitiker har hun representert Sosialistisk Venstreparti som vararepresentant i Ringerike kommunestyre. Inntil hun ble langtidssykemeldt arbeidet Strøm med ulike prosjekter som kontormedarbeider i Dysleksiforbundet.

I 2008 utgav teologen, forfatteren og lederutvikleren Jan P. Hagberg boka Ett år i Ellens liv, om mobbing, dysleksi og det tredje øyeprint on demand-forlaget Kolofon forlag i Oslo. I boka som er illustrert med 52 kunstfotografier av Ellen Strøm, skriver Hagberg om hennes erfaringer med dysleksi og et voksent liv som dyslektiker. Boka ble i Dagbladet kritisert av forlags- og pressefolk fordi den i flere kapitler ensidig beskriver en identifiserbar arbeidskonflikt. I boka blir hovedpersonen framstilt som et mobbeoffer med posttraumatiske stressreaksjoner og som en varsler, mens «sjefen» blir beskrevet utfra fem kriterier for mobbing som herskerteknikk. Den 30. mars 2009 ble Ellen Strøm, begrunnet i hennes lange sykefravær, oppsagt fra sin stilling i Dysleksiforbundet med virkning fra 30. mai 2009[1]

Strøm er i dag en selvlært og "offroad"-kunstfotograf som med sin dysleksi som ressurs formidler ordløse budskap som berører mange. Strøm har hatt flere salgsutstillinger (5) med fotografier og fotografikk på henholdsvis papir, lerret, plexiglass og oksidert kunstglass. Videre holder Strøm kåserier og foredrag, gjerne rundt temaet dysleksi som hun kaller «skammens handikap».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Henges ut som sjefsmobber i ny bok». Dagbladet. 3. februar 2008. Besøkt 26. februar 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]