Ellen Kjellberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ellen Kjellberg
Født10. januar 1948 (71 år)
Ektefelle Stig Nilsson
Far Reidar Kjellberg
Barn Anders Nilsson
Beskjeftigelse Danser, professor, ballettdanser
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Danseinformasjonens ærespris (2009)

Ellen Kjellberg (født 10. januar 1948[1]) er en tidligere ballettdanser. Hun var en av de fremste danserne ved Den Norske Opera fra slutten av 1960-årene.

Hun studerte med Gerd Kjølaas og har danset en rekke tittelroller, blant annet i Romeo og Julie, Askepott, Tornerose, Giselle, Sylvia, Haugtussa og Clara i Nøtteknekkeren. Hun var den første norske danseren som danset dobbeltrollen Odette/Odile i Svanesjøen. Så sent som i 2005 danset hun i det ambisiøse samtidsverket Memento mori koreografert av Sølvi Edvardsen. Det står statuer av henne både på Rikshospitalet og Den Norske Opera.

I 1974 var hun en av seks dansere i Six Stars of the Ballet som turnerte i USA. Ellen Kjellberg danset også i Nøtteknekkeren ved Operaen i Zürich, og hun har hatt opptredener i Torino.

Fra 1981 var hun høgskolelektor i dans ved Statens balletthøgskole og fra 2005 var hun førstamanuensis ved Fakultet for scenekunst ved KhiO. i 2007 ble hun Norges tredje professor i dans da hun fikk opprykk til denne stillingen i klassisk ballett ved Kunsthøgskolen i Oslo.

Hennes far var museumsdir. Reidar Kjellberg (1904–78). Med fiolinisten Stig Nilsson (1946) fikk hun fiolinisten Anders Nilsson.

Priser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ artikkel i Store norske leksikon
  2. ^ [«Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 2. april 2015. Besøkt 31. mars 2015.  Kjellberg professor i ballett]] scenekunst.no

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]