Elisabeth Beresford

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Elisabeth Beresford
Født6. august 1926[1][2][3]Rediger på Wikidata
ParisRediger på Wikidata
Død24. desember 2010[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (84 år)
AlderneyRediger på Wikidata
Ektefelle Max RobertsonRediger på Wikidata
Far J. D. BeresfordRediger på Wikidata
Utdannet ved Brighton GirlsRediger på Wikidata
Beskjeftigelse SkribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
SpråkFransk, engelsk
Utmerkelser Medlem av Den britiske imperieordenenRediger på Wikidata
IMDbIMDb

Elisabeth Beresford (født 6. august 1926 i Paris i Frankrike, død 24. desember 2010 i AlderneyGuernsey) var en britisk forfatter av barnebøker, kjent for å lage serien om The Wombles.

Liv[rediger | rediger kilde]

Elisabeth ble født inn i en familie med mange litterære forbindelser, og hun arbeidet som journalist, men hun skapte seg ikke et navn for seg selv før hun skapte serien om The Wombles på 1960-tallet. The Wombles ble en svært populær bokserie blant barn over hele verden. Selv om Beresford også skrev mange andre litterære verk, forble serien om The Wombles hennes mest kjente verk.

Elisabeths far var forfatteren J.D. Beresford som også jobbet som bokanmelder for flere aviser. Noen av hennes foreldres venner var blant annet forfatterne H.G. Wells, George Bernard Shaw, John Galsworthy, Hugh Walpole, W. Somerset Maugham og D.H. Lawrence. Hun jobbet også som journalist og innenfor radio, film og fjernsyn. Hun arbeidet som radio-reporter for BBC i en periode. Beresford giftet seg med tenniskommentator og programleder i BBC, Max Robertson, i 1949. Paret hadde en sønn og en datter sammen.

Over en periode på ti år har Beresford skrevet mer enn 20 bøker om The Wombles. Disse bøkene er blitt oversatt til mer enn 40 språk og mer enn 30 TV-filmer, og et The Wombles-teatershow. En rekke Wombles-produkter kom også på markedet, inkludert såpe, T-skjorter, krus, oppvaskkluter og mange forskjellige kosedyr.

Beresford og hennes familie flyttet til øya Alderney i Den engelske kanal på midten av 1970-tallet. Hun og mannen Robertson skilte seg i 1980. I tillegg til å skrive 20 bøker om The Wombles, skrev Beresford en rekke eventyr og mysterier for barn, mange av disse bøkene basert på den lille øya Alderney hvor hun bodde i en 300 år gammel hytte. Beresford ble gjort til medlem av Order of the British Empire for sine tjenester til britisk barnelitteratur.

Beresford døde 24. desember 2010 på Mignot Memorial Hospital som ligger i Alderney, i en alder av 84 år. Ifølge hennes eneste sønn, Marcus Robertson, ble hennes dødsårsak satt til å være hjertesvikt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Discogs, Discogs artist-ID 1506071, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ a b Internet Speculative Fiction Database, ISFDB forfatter-ID 93973, besøkt 9. oktober 2017
  3. ^ a b Find a Grave, Find a Grave 63311026, besøkt 9. oktober 2017
  4. ^ www.bbc.co.uk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]