Elena Paparizou

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Elena Paparizou
Helena Paparizou
Elena Paparizou.jpg
Født31. januar 1982 (36 år)
Borås, Västergötland, Sverige
Beskjeftigelse Sangerinne, låtskriver
Nasjonalitet Sverige, Hellas
Medlem av Antique (duo)
Utmerkelser Eurovision Song Contest (2005)
OpphavKarditsa
Musikalsk karriere
Pseudonym(er)Helena Paparizou
SjangerLaïka, pop, dance
Aktive år1999–d.d.
PlateselskapSony BMG, Bonnier, Moda
NettstedHelenapaparizou.com


Elena Paparizou (gresk: Έλενα Παπαρίζου, født 31. januar 1982 i Borås i Sverige) er en svensk-gresk popsangerinne som vant Eurovision Song Contest 2005. Hennes foreldre var immigrantene Georgios og Efrosini Paparizou, og hun vokste opp i Örgryte i Göteborg. Hennes far var fra Volos og moren fra Karditsa. Hun har en søster, Rita og en bror, Dinos. Som barn hadde hun lite med svenske barn å gjøre. Som barn hadde hun også et pusteproblem som hun fremdeles lider av i dag. Hun har fortalt til det greske magasinet NITRO at hun husker å ha kommet til sykehuset i all hast og hatt følelsen av å forlate kroppen minst to ganger mens hun var mindre. Hun kan fremdeles miste pusten mens hun er på scenen, og har derfor alltid med seg en inhalator.

Hennes musikalske talent ble oppdaget tidlig, og da hun var 13 år gammel bestemte hun seg for å bli sanger. Året etter, da hun var fjorten, startet hun sitt første band, «Soul Funkomatic», som spilte hiphop-musikk. Da bandet gikk hvert til sitt etter to år fikk Elena mange ulike tilbud, men moren sa at hun var for ung til å dra hjemmefra. I 1998 døde 13 av hennes nærmeste venner i en brann på en hiphop-fest i Göteborg, en fest Elena ikke hadde fått lov av moren til å delta på. I 1999 ble hun spurt om å spille inn en demo av «Opa Opa», men Elena mente at teksten passet best for en mann, og ville derfor synge den sammen med barndommsvennen Nikos Panagiotidis.

Sammen med Panagiotidis dannet hun duoen Antique. Debutsingelen «Opa Opa» ble en stor hit, kom på førsteplass på singlelistene og solgte til gull etter at den ble gitt ut i august 1999. Bandets berømmelse og deres dyktighet til å promotere gresk kultur ble lagt merke til, og de ble valgt som Hellas' representant i Eurovision Song Contest 2001, der de ble nummer tre med sangen «Die For You».

Etter Antique ble oppløst har Elena satset på en solokarriere, og da hun returnerte til Eurovision Song Contest 2005 var det alene. Sangen «My Number One» fikk 230 poeng og vant konkurransen 32 poeng foran Maltas «Angel».

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Greskspråklige studioalbum
  • 2004: Προτεραιότητα (Protereotita)
  • 2006: Υπάρχει Λόγος (Iparhi Logos)
  • 2008: Βρίσκω το Λόγο να Ζω (Vrisko To Logo Na Zo)
Engelskspråklige studioalbum
  • 2005: My Number One
  • 2006: The Game of Love
Engelskspråklige singler
  • 2011 Baby Its Over (#7 på Kanal 6 Norges video toppliste Oktober 2011)
Medvirkning

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forrige vinner:
 Ruslana 
Vinner av Eurovision Song Contest
Neste vinner:
 Lordi