Eidehøvdingen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Eidehøvdingen var en storbonde som trolig levde på 400-tallet i Gloppen kommune i Vestland.

I tilknytning til gården Eide finnes en større gravhaug plassert på kanten av platået, ved Ulvesbakkene ned mot Sandane sentrum. Gravhaugen var forholdsvis stor, med en diameter på 25 meter og 2 meter i høyde. Inne i haugen ble det funnet en kiste av større steinheller, 4 meter lang, 75 centimeter bred og omtrent 1 meter dyp. Graven tilsier at det var en mektig mann som lå i kisten, han har dermed fått navnet «Eidehøvdingen». Graven er datert til slutten av 400-tallet etter Kristus. Eidehøvdingen ble gravlagt i sin fineste bekledning, med våpen og et rikt gravgods. Forholdsvis mye tøyfragmenter ble funnet i graven. Graven er en sentral kilde til kunnskap om jernalderens draktskikk, og regnes som en av Norges store, arkeologiske funn. Plasseringen av graven på kanten av platået, godt synlig mot fjorden, var trolig ment som et tegn til besøkende.

Arkeologiske funn gjort i 2000 etter utgravinger i regi av Universitetet i Bergen tilsier at Eide var en storgård, og tolig en sentral gård på nordvestlandet i gammel tid. Utgravingene avdekket at gården hadde en hovedbygning med hele 43 meters lengde og en bredde på 8 meter. En tilhørende fjøsbygning med båseskiller til så mange som 30 storfe ble også avdekket. Gårdens datering tilsvarer graven til høvdingen. Den store gården har ligget på samme sted gjennom flere generasjoner.

«Tankeringen»[rediger | rediger kilde]

Modellen av tankeringen har en sentral plassering på HeradsplassenSandane

I graven fant de også en gjenstand skåret av ett stykke bjørk som kan trekkes ut i ulike geometriske mønster og figurer. Gjenstanden er dekorert med mønstre og figurer. Det er ikke funnet lignende gjenstander andre steder i Norge, og de eneste, lignende treringer som er kjent er en funnet Iran og en annen fra Afghanistan. Gjenstanden er blitt kalt «tankering», selv om det er ukjent hva den ble brukt til. En teori er at tankeringen fra Eide-høvdingens grav var en magisk gjenstand brukt til spådom. En annen teori er at den hadde rekreasjonell verdi, som en slags leke. I Gloppen kommune er det laget en forstørret utgave av tankeringen som er plassert som skulptur på kommunens tusenårssted, Heradsplassen, i Sandane sentrum.

Funnet av gården medførte en publikasjon om funnet med en detaljert beskrivelse av hvordan byggene så ut. Selskapet Arkikon har på bakgrunn av publikasjonen og skisser utarbeidet av arkeologer, utarbeidet et rekonstruksjonsforslag av gården. Forslaget er også basert på de arkeologiske sporene, samt kunnskap om den forhistoriske byggeskikken fra denne perioden. Det er planer om å gjenoppbygge deler, eller hele gården ut fra forslaget fra Arkikon. En lokal kunstner og håndverker har laget en miniatyrmodell av hovedhuset.

Arkeologi i nærområdet[rediger | rediger kilde]

I omtrent samme tidsperiode ble det bygget flere gravhauger og tinghauger i Gloppen. Flere hauger i området rundt gårdene Austrheim og ikke minst Hauge der den store tinghaugen Karnilshaugen ligger. Også lenger ute langs nordsida av GloppefjordenVereide ble det bygget flere gravhauger, og området har vært gjenstand for flere arkeologiske funn.

Se også[rediger | rediger kilde]

Liste over kjente personer fra Gloppen kommune

Kilder[rediger | rediger kilde]